Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.03.2020

Parlamentul a votat o lege prin care încurajează crearea și funcționarea eficientă a grupurilor de producători agricoli

Parlamentul a votat o lege prin care încurajează crearea și funcționarea eficientă a grupurilor de producători agricoli

Legislativul a aprobat, în ședința de astăzi, modificările la Legea privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora, în prima lectură. Proiectul are drept scop încurajarea creării și funcționării eficiente a acestora.

Un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru al mai multor grupuri de producători.

S-a definit detaliat noțiunea ”valoarea producției comercializate”, cu specificarea faptului că în calcul se ia doar producția aferentă produsului sau grupului de produse pentru care grupul de producători a fost recunoscut.

Totodată în proiect sunt structurate clar toate grupurile de produse pentru care producătorii agricoli se pot asocia.

Se propune ca grupurile să poată fi constituite, inclusiv, pentru comercializarea producției agricole a membrilor și promovarea tehnologiilor de cultivare și a practicilor care nu dăunează mediului înconjurător.

De asemenea, sunt incluse prevederi noi despre obligațiile membrilor grupurilor care se referă la angajamentul lor de a achita contribuțiile financiare necesare pentru finanțarea grupului de producători, asumarea riscurilor asociate în rezultatul acordării sprijinului financiar.

Totodată, se va majora cuantumul sprijinului financiar al statului pentru grupurile de producători.

În același timp au fost completate atribuțiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, una dintre care fiind aplicarea sancțiunilor grupurilor de producători care nu respectă planul de recunoaștere însă au beneficiat de sprijin financiar din partea statului.

Asociațiile grupurilor de producători agricoli pot fi constituite de cel puțin două grupuri, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus