Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.03.2020

Rezultate remarcabile pentru sectorul vitivinicol din Moldova 2019: mai multe exporturi, mai multe investiții și un număr mai mare de vinificatori înscriși în Registrul Vitivinicol

Rezultate remarcabile pentru sectorul vitivinicol din Moldova 2019: mai multe exporturi, mai multe investiții și un număr mai mare de vinificatori înscriși în Registrul Vitivinicol

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a înregistrat creșteri substanțiale în anul 2019. Tot mai mulți vinificatori aleg să se înregistreze în Registrului Vitivinicol, iar pe parcursul anului trecut numărul acestora a ajuns la 39 182, mai mult cu 10.000. Rezultate remarcabile au fost înregistrate și în export, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate, dar și investiții pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol.

Acestea sunt datele prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2019”.  La eveniment au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai sectorului vitivinicol, dar și ai mediului academic.

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Sectorul Vitivinicol este și va rămâne unul important, lucru demonstrat și prin faptul că viticultura formează 3% din PIB-ul țării,  dar și că această ramură reprezintă 7% din totalul de exporturi. Viticultura și vinul sunt o carte de vizită a țării noastre, recunoscute pe plan internațional. Statul, prin politicile sale, va contribui la dezvoltarea echilibrată a tuturor componentelor din acest sector. În acest sens, anual, din fondul de subvenționare se alocă aprox. 110 milioane de lei.”

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Aflată deja la a treia ediție, Conferința Națională a Filierei Vitivinicole a devenit un eveniment de referință pentru sectorul vitivinicol, unde sunt prezentate cele mai importante realizări ale domeniului. Pentru a menține un trend ascendent, echipa ONVV muncește pentru implementarea unor programe de dezvoltare a viticulturii, prin care să punem accent pe calitate produselor. De aceea, este necesar să evaluăm constant vinurile produse pe parcelele demonstrative pentru a înțelege cum se comportă vița-deăvie, dar și cum influențează încălzirea globală domeniul vitivinicol al țării”.

Diana Lazăr, vice-director, Proiectul de Competitivitate din Moldova: „Este o premieră când guvernele a două țări se aliniază la un demers pentru susținerea industriei vitivinicole. Este o ramură importantă pentru economia țării, nu este de neglijat și impactul economic Ne dorim o dezvoltare durabilă, dar și implicarea tinerilor în activitățile de producere, iar acest lucru este posibil inclusiv prin parteneriatul public-privat. Vinul Moldovei devine din ce in ce mai notoriu pe plan internațional, avem și un context pozitiv de care am putea beneficia”.

Structura filierei vitivinicole

Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la 39 182. Cifra constituie o creștere cu aproximativ aproximativ 10.000 față de anul trecut și include persoane fizice, gospodării țărănești, societăți cu responsabilitate limitată, societăți pe acțiuni, cooperative agricole.

În anul 2019, în Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 199 de vinării, în creștere cu 6,41%, dintre care 69 sunt proprietari de podgorii. Totodată, pe parcursul anului precedent, declarațiile de recoltă au ajuns la 282, o majorare de 120%, declarațiile de producere au înregistrat o creștere de 14%, constituind un număr de 48, în timp ce declarațiile pe stocuri au ajuns la 172 de unități.

Investițiile în filiera vitivinicolă

Anul 2019 a marcat creșteri considerabile și în ce privește volumul investițiilor pentru dezvoltarea sectorului.

Astfel, investițiile făcute în domeniu au constituit 551 milioane de lei, o creștere de aproximativ 60% față de anul trecut.  Din această sumă, 242  mln. lei au fost alocați pentru plantarea viței-de-vie, 250 mln. lei – pentru modernizarea vinăriilor, 59 mln. lei – pentru dezvoltarea piețelor și alte  12,5 mln. lei au fost investiți în diverse programe de dezvoltare a viticulturii.

Suprafața viței-de-vie și potențialul de producere

Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. Anul 2019 a marcat o scădere a suprafețelor plantate cu soiuri tehnice până la 70200 de hectare.

Cu toate acestea, suprafața podgoriilor plantate cu soiuri autohtone, incluse în Registrul Vitivinicol a înregistrat o creștere de 32% , ceea ce a constituit 1408 ha, în timp ce suprafața înregistrată în Registrul Vitivinicol a ajuns la 34000 ha, adică cu 13% față de anul 2018.

Potrivit datelor introduse în Registrul Vitivinicol, cele mai cultivate soiuri tehnice sunt:

Soiuri roșii: Cabernet Sauvignon (4644 ha), Merlot (4523 ha), Pinot Noir (1271 ha);

Soiuri albe : Aligote (4523 ha), Sauvignon (4154 ha), Chardonnay (2319 ha).

Potențialul de producere: calitate/diversitate

Pe parcursul anului vitivinicol 2019, suprafețele podgoriilor plantate cu soiuri tehnice cu Indicație Geografică Protejată au crescut cu 4%, ajungând la o suprafață de 9573,5 ha. În același timp, numărul vinificatorilor care produc vinuri cu IGP a crescut până la 78 sau cu 10%, cei mai mulți fiind înregistrați în Regiunea IGP „Valul lui Traian” (35%).

Valorificarea recoltei

Raportul arată în anul 2019 au fost prelucrate 263 de tone de tone de struguri, în descreștere cu 27% față de anul trecut. Din acestea au fost obținute 18 milioane de decalitri de vin, în descreștere cu 25%, dintre care 13,2 milioane de decalitri de vinuri și 1,3 milioane de decaltri de vinuri cu IGP.

Producerea vinului

Datele statistice arată că în 2019 a fost produse 14,6 milioane de decalitri de vinuri sau cu 3% mai puțin comparativ cu media anilor 2001- 2018.

Exporturile

Anul 2019 a marcat și o creștere considerabile a exporturilor, atât la capitolul volum, cât și la cel al veniturilor acumulate. Astfel, volumul exporturilor a crescut cu 9%, iar valoarea - cu +9,2% , adică cea mai mare creștere din ultimii 5 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus