Trimite e-mail | Printeaza
Social
03.03.2020

Problemele veteranilor din Moldova vor fi gestionate de o nouă structură din subordinea Guvernului

Prim-ministrul Chicu a discutat problemele veteranilor la o ședință cu participarea reprezentanților asociațiilor veteranilor dar și câțiva veterani neasociați. Discuțiile au avut obiectivul evaluării eficienței activității Consiliului național pentru problemele veteranilor și reprezentativitatea lui.

La începutul ședinței premierul a spus: „Avem scopul comun să edificăm un mecanism eficient, care să servească interesele veteranilor. Un grup de veterani a declarat că Consiliul pentru problemele veteranilor nu-i reprezintă. Vreau să înțeleg de ce, și ce anume Consiliul nu reușește”.

Un grup de asociații și veteranii neasociați au propus să fie creată o structură oficială în subordinea Guvernului, menită să gestioneze problemele veteranilor și să asigure accesul egal la beneficiile destinate lor. A fost discutată necesitatea de a organiza o adunare generală a veteranilor, care să delege oameni pentru a fi angajați în viitoarea structură, astfel încât aceștia să reprezinte cât mai bine interesele lor. A fost abordat subiectul numărului mare de asociații ale veteranilor, ineficiența mai multor asociații și existența unor neînțelegeri între ele.

S-a decis crearea unui grup de lucru, pe platforma căruia să fie antrenați reprezentanți calificați ai veteranilor. Grupul va elabora schița modelului de organizare și a regulamentului unei structuri în subordinea Guvernului pentru problemele veteranilor. Responsabil de crearea grupului de lucru a fost desemnat Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi. A fost setat un termen estimativ de 2 săptămâni pentru prezentarea structurii organizatorice și a regulamentului.

La solicitarea prim-ministrului, ministrul Dumbrăveanu a informat despre măsurile de susținere a veteranilor decise pe platforma Consiliului pentru problemele veteranilor. Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre alocarea suplimentară a 10,65 milioane lei pentru tratamentul balneosanatorial al veteranilor și elaborarea unui mecanism de compensare a acestui tratament pentru cei care-l refuză, creșterea de la 100 la 300 lei a indemnizației lunare și asigurarea medicală a veteranilor neangajați în câmpul muncii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus