Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.02.2020

Igor Dodon a participat la şedinţa săptămînală cu conducerea ţării

Igor Dodon a participat la şedinţa săptămînală cu conducerea ţării

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămînală desfășurată în comun cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministru, Ion Chicu.

Oficialii au trasat principalele obiective din agenda fiecăruia pentru săptămîna curentă. Astfel, au fost menționate patru inițiative importante din domeniul social care vor fi lansate în zilele următoare cu titlu de inițiativă prezidențială.

Primul subiect ține de micșorarea poverii fiscale puse pe umerii cetățenilor noștri ca urmare a ”furtului miliardului”. Amintim că o inițiativă în acest sens a fost lansată de instituția prezidențială la sfîrșitul anului trecut, iar în prezent au fost identificate mecanisme care vor reduce povara cu 5-6 miliarde de lei (reducerea cu 25-30%). În acest context,Igor Dodon a specificat că unul din mecanismele respective ține de transferarea a 50% din profitul Băncii Naționale a Moldovei la bugetul de stat.

A doua inițiativă vizează criteriile de eligibilitate a mecanismului de acordare a ajutorului material, care trebuie revizuite pentru a fi echitabile.

Al treilea subiect abordat este legat de indexarea pensiilor la data de 1 octombrie, de care trebuie să beneficieze toți pensionarii din țară, indiferent de valoarea pensiei. Totodată, şeful statului a propus ca ajutorul material în sumă de 700 de lei, cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau a altor sărbători semnificative, să fie inclus ca prevedere prin lege.

A patra inițiativă socială vizează crearea Policlinicii Republicane în clădirea Spitalului Clinic Republican, așa cum a fost anterior, pînă în anii 2013-2014.

Pe finalul ședinței părţile au discutat agenda Parlamentului și Guvernului, care urmează să elaboreze și să aprobe inițiativele sus-menționate, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus