Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.01.2020

La Ialoveni a avut loc ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru

Membrii Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru de legislatura a IV-a s-au reunit în cadrul primei ședințe ordinare.
În deschiderea ședinței, Dorin Andros, Secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a declarat că atât ministerul, cât și ADR Centru se angajează să susțină implicarea tuturor membrilor Consiliului în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională. Oficialul a menționat că, în acest an, urmează să fie anunțat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Secretarul de stat a subliniat că MADRM pledează pentru transparența alocării mijloacelor financiare din FNDR, și încurajează membrii CRD Centru să participe activ și responsabil în tot procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională pentru implementarea cu succes a proiectelor regionale prin care vor fi ameliorate condițiile de trai ale cetățenilor Regiunii Centru.

La întrunire au participat 31 din 39 de membri ai CRD Centru, care au susținut cu majoritatea de voturi propunerea dlui ministru, Ion Perju, de a desemna la funcția de Președinte al CRD Centru pe dl Ghenadi Mitriuc, președinte al raionului Ungheni. În calitate de vicepreședinte al CRD Centru a fost ales președintele raionului Hîncești, Levinschi Iurie. Reprezentantă a CRD Centru în cadrul Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), din sfera sectorului privat, a fost desemnată Comendant Angela, manager a SRL ComenAngels Șoldănești.

La ședința de astăzi au mai participat Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională a MADRM, Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, specialiști din cadrul ADR Centru, consultanți regionali GIZ Moldova, dar și alte persoane interesate din regiune.

Noii membri ai Consiliului au luat act de rolul și atribuțiile CRD Centru în realizarea obiectivelor de dezvoltare regională, precum și de atribuțiile și activitatea curentă a ADR Centru, instituție ce realizează obiectivele regionale şi naționale de dezvoltare regională în regiunea centrală a Republicii Moldova.

Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a informat membrii Consiliului despre realizările ADR Centru din anul 2019 și despre activitățile planificate de instituție pentru anul curent. Astfel, au fost nominalizate toate reușitele care au fost atinse de echipa agenției la capitolul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, programare regională și cooperare externă, organizare evenimente și promovarea regiunii, schimb de experiență etc.

De asemenea, a fost specificat faptul că, în 2019, ADR Centru a realizat proiecte de dezvoltare regională și a organizat evenimente al căror principal obiectiv a fost implementarea politicii de dezvoltare regională și identificarea surselor financiare pentru proiectele regionale care se află în lista de așteptare. Valoarea totală a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Centru se cifrează la circa 80 milioane lei, din care 64 milioane lei valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar restul din surse externe. Totodată, membrii CRD Centru au fost informați că, în anul 2019, ADR Centru a implementat 22 de proiecte regionale, care vor continua și în anul curent.

Astfel, membrii CRD au audiat Raportul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională (SDR) Centru și activității ADR Centru în anul 2019, și au aprobat cu unanimitate de voturi, Planul de implementare a SDR Centru și activitatea operațională a Agenției pentru anul 2020.

La finalul evenimentului, Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, le-a vorbit noilor membri ai CRD Centru despre asistenţa acordată de proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus