Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.01.2020

Ion Chicu s-a întâlnit cu membrii Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei

Ion Chicu s-a întâlnit cu membrii Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, condus de Christos Giakoumopoulos, Directorul General al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept. Grupul de lucru a fost creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei judiciare.

În debutul ședinței, Prim-ministrul a mulțumit CoE pentru sprijinul oferit și a reiterat că îmbunătățirea sistemului juridic este prioritară pentru Guvernul Republicii Moldova.

Șeful Delegației CoE a evidențiat necesitatea implicării active a tuturor părților interesate la etapa de elaborare a proiectului de lege privind reforma justiției. „Suntem aici ca să ajutăm, să minimizăm riscurile. Vom fi parteneri în acest proces. Suntem gata să oferim sprijinul necesar Republicii Moldova, în materie de consultanță, dar și asistență tehnică pentru implementarea cu succes a reformei justiției”, a mai spus oficialul.

Experții Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneția pentru expertiză. Totodată, este inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuși să se remită Comisiei de la Veneția pentru examinare, în cadrul ședinței plenare din luna martie. Părțile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Ion Chicu a menționat că Guvernul este angajat deplin în eficientizarea sistemului juridic și a salutat conlucrarea atât cu partenerii externi, cât și cu partenerii interni în cadrul acestui proces. Dl. Chicu a declarat că societatea va fi permanent informată despre desfășurarea procesului de reformă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus