Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.12.2019

Măsuri suplimentare de protecție socială a persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități, adoptate de Parlament

Parlamentul a adoptat, astăzi, un proiect de lege privind majorarea cuantumului alocației sociale pentru persoanele vârstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani și, respectiv, nu pot beneficia de pensia pentru limita de vârstă, de la 20% la 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă, stabilite anual de Guvern. Același proiect de lege prevede dublarea alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități: de la 40% la 80% din pensia minimă pentru limită de vîrstă.

Autori ai inițiativei legislative sunt un grup de deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Potrivit proiectului, de majorări ale cuantumului alocațiilor sociale de stat vor beneficia aproape 8 910 de persoane vârstnice și cca 12 178 de persoane cu dizabilități. Mijloavele necesare pentru acoperirea cheltuielilor în vederea realizării legii sunt prevăzute în proiectul legii bugetului de stat pentru 2020, precum și sunt identificate pe termen mediu. Autorii menționează că, gradual, de majorări se vor bucura și alte categorii de beneficiari.

Conform prevederilor în vigoare ale Legii privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, persoanele vârstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani beneficiază de o alocație de stat pentru persoanele vârstnice de 20 la sută din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă stabilit anual de Guvern care constituie 1079,33 lei. Astfel, alocația respectivă constituie în prezent 215,87 lei lunar. Alocația pentru persoanele cu dizabilități constituie 323,8 lei (dizabilități severe), 302,21 lei (dizabilități accentuate), 215,87 lei (dizabilități medii).

Un proiect asemănător, ce prevede majorarea alocației persoanelor vârstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani, de la 20% la 40%, a fost înaintat de către deputatul Petru Frunze, fracțiunea PAS, Blocul ACUM. Deoarece prevederile acestuia sunt înglobate, într-o măsură exhaustivă, în proiectul de lege menționat mai sus, acesta a fost comasat cu proiectul de bază care este mai cuprinzător.

Legea privind majorarea cuantumului alocației sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni a fost adoptată de deputați în unanimitate, în ambele lecturi, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus