Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.12.2019

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut, la Budapesta, o întrevedere cu Președintele Adunării Naționale a Ungariei László Kövér

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut, la Budapesta, o întrevedere cu Președintele Adunării Naționale a Ungariei László Kövér

”Republica Moldova este pentru Ungaria un partener deosebit de important. Puteți să contați pe suportul nostru plenar în continuare și să fiți siguri că vom acționa de fiecare dată cu întreg respectul pentru stat și prioritățile fixate de Moldova”, a declarat László Kövér, Președintele Adunării Naționale a Ungariei la întrevederea cu Președintele Parlamentului Moldovei Zinaida Greceanîi.

Ungaria este deschisă să transmită toate experiențele acumulate în domeniile unde are rezultate frumoase, a declarat László Kövér. Președintele Adunării Naționale a Ungariei a optat pentru intensificarea relațiilor interparlamentare, menționând că vizita Președintelui Parlamentului va înlesni în continuare colaborarea dintre cele două Parlamente și, respectiv, între Moldova și Ungaria.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a mulțumit Ungariei pentru suport și expertiză pe domenii prioritate pentru Republica Moldova, inclusiv proiectul Twinning pentru Parlament. Totodată, Zinaida Greceanîi a menționat interesul țării noastre pentru preluarea experienței Ungariei și extinderea colaborării.

”Pentru noi este important să ne păstrăm identitatea, să protejăm interesele cetățenilor și a producătorilor noștri. Conducerea Republicii Moldova vrea să unească toți cetățenii și să construiască relații bune pe baza de respect reciproc cu toate țările din Vest și Est. Toate angajamentele internaționale vor fi respectate, iar reformele vor fi continuate, dacă sunt în interesul țării și al oamenilor”, a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului a subliniat că Moldova contează pe sprijinul Ungariei și avem de învățat din parcursul european al ungurilor. ”Noi nu suntem politicienii care vorbesc despre integrare europeană, dar fac altceva. Președintele, Parlamentul și Guvernul vor face tot posibilul ca vocea Moldovei să fie credibilă, iar țara să fie văzută pozitiv”.

Părțile au făcut o trecere în revistă a relațiilor bilaterale pe dimensiunea politică, economică și social-culturală. Oficialii au discutat despre cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, în mod special fiind subliniată deschiderea pentru sprijin din partea ţărilor din grupul Visegrád.

Oficialii au constatat necesitatea intensificării schimburilor comercial-economice. Părțile au agreat intensificarea colaborării inclusiv la nivel local și regional, precum și extinderea și diversificarea proiectelor în scopul promovării și aprofundării cooperării economice și politice. De asemenea, a fost agreată importanța cooperării pe dimensiunea interparlamentară și posibilitatea colaborării la nivel de comisii, grupuri de lucru.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi efectuează o vizită oficială în Ungaria, la invitația omologului său László Kövér, în perioada 11-14 decembrie curent. Din delegația condusă de șeful Legislativului fac parte președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei nominalizate Vladimir Bolea și președintele Comisiei administrației publice Vasile Bîtcă, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus