Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.09.2019

Percheziții în biroul unui judecător al Curții Supreme de Justiție

Percheziții în biroul unui judecător al Curții Supreme de Justiție

Luni, 23 septembrie 2019, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2  alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Marți, 24 septembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. Prin urmare, tot marți, 24 septembrie 2019, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, de comun CNA, au efectuat percheziții, după ce Procurorul General interimar a solicitat CSM ridicarea imunității judecătorului pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o  amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani.  În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus