Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2019

Un proiect de lege privind asigurarea independenței financiare a Curții de Conturi a fost aprobat de Parlament

Un proiect de lege privind asigurarea independenței financiare a Curții de Conturi a fost aprobat de Parlament

Parlamentul  a aprobat, în ședința plenară, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Conform modificărilor operate, Curtea de Conturi va avea buget propriu, care va fi inclus în bugetul de stat ca un compartiment separat. În prezent, Curtea de Conturi se finanțează de la bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală.

Bugetul Curții de Conturi va fi administrat în mod independent, în conformitate cu prevederile legale. Curtea de Conturi va prezenta Ministerului Finanţelor, în procesul consultărilor organizate pentru cadrul bugetar pe termen mediu, proiectul bugetului propriu pentru anul următor şi pentru doi ani ulteriori. Proiectul bugetului va fi prezentat Parlamentului spre examinare şi aprobare până pe data de 10 mai a anului în curs. Parlamentul va aproba bugetul Curţii de Conturi pentru anul următor până la 1 iulie a anului în curs. Curtea de Conturi va avea dreptuil să se adreseze Parlamentului dacă resursele oferite sunt insuficiente pentru îndepliniera mandatului.

”Pe când bunele practici europene oferă o autonomie financiară lărgită instituției supreme de audit public extern, legislația Republicii Moldova, în esență, subordonează discreției executivului finanțarea Curții de Conturi. Noul proiect de lege are drept scop să rectifice aceste breșe și să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încât instituția să se poată concentra pe avansarea misiunii sale cu minimum interferențe din partea factorului politic”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Noile reglementări vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus