Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.09.2019

BNM: Valorile instrumentelor de politică monetară rămân neschimbate

BNM: Valorile instrumentelor de politică monetară rămân neschimbate

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază  aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Conform hotărârii, fără modificări vor rămâne și valorile altor instrumente de politică  monetară. Astfel,  ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5 la sută anual, iar la  depozitele overnight de 4,5 la sută anual.

Decizia a fost luată în urma evaluării celor mai recente date macroeconomice.

În luna august 2019, rata anuală a inflației a evoluat conform prognozei și a constituit 5,5 la sută, menținându-se pentru a patra lună consecutiv în intervalul de variație al țintei.

Astfel, prognoza BNM cu privire la inflație rămâne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului în curs. În anul 2020, se așteaptă o temperare a evoluției inflației ca rezultat al evoluției inferioare a prețurilor internaționale la produse alimentare și petrol și cererile externă și internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare.

La ședința menționată, s-a mai decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual - de 42,5 la sută și, respectiv, 17,0 la sută din baza de calcul.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice din Republica Moldova și de peste hotare, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu.

Potrivit BNM, următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 octombrie 2019.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus