Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.07.2019

Anihilarea capului unei grupări specializate în realizarea on-line a drogurilor în proporţii deosebit de mari

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, pe parcursul a mai multe luni au documentat un grup criminal organizat, specializat în circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP.

Gruparea criminală dată aveaun înalt grad de coordonareîntremembriisăi, avearegulile sale de comunicare, de subordonare, disciplină, având un plan bine determinat privind producerea și comercializarea drogurilor în proporții deosebit de mari prin intermediul aplicațiilor electronice și ale serviciilor de mesagerie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Liderul grupării a creat un magazin electronic prin intermediul aplicației Internet ”Telegram”,administrat de unul din membrii grupării, prin intermediul căruia ademenea consumatorii de droguri cu oferte de prețuri și droguri de o calitate înaltă. Materia primă - precursori, substanțe chimice erau transportate din statele vecine.

Psihotropele erau ridicate din locuri ascunse, special amenajate și repartizate deja în doze mai mici de către membrii grupării criminale, investiți cu funcții de plasare a lor prin mun. Chișinău - așa-numiții ”curieri”.

Locurile unde erau ascunse drogurile erau alese după niște reguli stricte, iar coordonatele și fotografiile cu acestea erau transmise centralizat liderului grupării, în același timp și administratorului magazinului electronic, care gestionamaideparte cu acesteași cu persoanedependente de consumul de droguri, cu care negociavânzareaacestortipuri de droguri, prin depunerea mijloacelor bănești pe conturi bancare virtuale.

Activitatea infracțională a fost documentată  pe parcursul a 6 luni, fiind efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație, cum ar fi: urmărirea vizuală, documentarea cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, etc.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate percheziții la domiciliul figurantului, fiind ridicate droguri de tip PVP în proporții deosebit de mari, diferite înscrisuri care demonstrează activitatea criminală, precum și mijloace financiare provenite de pe urma realizării drogurilor.

Persoana nominalizată a fost reținută, iar în privința încă la 4 persoane, membri ai grupării, se efectuează măsuri de identificare a locului aflării lor.
 
Potrivit legislației Republicii Moldova, pentru comiterea infracțiunii de circulație ilegală a drogurilor în scop de întrăinare, săvârșită în proporții deosebit de mari, de către un grup criminal organizat, învinuiții riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 ani, anunță un comunicat al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus