Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.06.2019

Peste 1,9 miliarde de lei, încasați de Vamă la bugetul de stat ăn luna mai. Circa 8,5 miliarde de lei – colectați de la începutul anului

Peste 1,9 miliarde de lei, încasați de Vamă la bugetul de stat ăn luna mai. Circa 8,5 miliarde de lei  – colectați de la începutul anului

În luna mai a anului curent, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 1 mlrd 919 mil. lei, cu circa 60 de mil. de lei mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Suma a fost acumulată în rezultatul perfectării a 45.502 de declarații vamale.

Totodată, veniturile colectate de Vamă, în primele cinci luni ale acestui an, se cifrează la aproximativ 8,5 miliarde de lei,  în creștere cu peste 609 mil. de lei față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul lunii trecute, au fost relevate 757 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum (articole vestimentare și de încălțăminte, produse cosmetice și de îngrijire personală, produse din tutun etc.). Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 342 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de peste 7.923.272 lei.

În luna mai, fluxul unităților de transport a constituit 396.424 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 84.441 și respectiv, 58.768 de traversări.

Totodată, în cazul în care aveți nevoie de informații privind regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau să doriți să faceți o reclamație cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției, puteți apela Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal (+373 22 574 111). Pe parcursul lunii trecute, operatorii Liniei de informare au răspuns la 1.308 solicitări de informații legate de vamă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus