Trimite e-mail | Printeaza
Social
30.05.2019

Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale

Casa Naţională de asigurări socială informează că, potrivit prevederilor art. 7 al Legii nr. 22 din 23 martie 2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Contractul de asigurare socială al persoanelor care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional se încheie cu persoanele fizice, care desfăşoară / au desfăşurat activităţi necalificate cu caracter ocazional începând cu data de 2 septembrie 2018. Mărimea contribuţiei stabilite pentru anul 2019 prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru persoanele fizice, care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr. 22/2018, constituie 2 412 lei anual şi, respectiv 201 lei lunar (1/12 din suma anuală).

Astfel, fiecare persoană, care a desfăşurat cel puţin o zi de activitate necalificată cu caracter ocazional pe parcursul unei luni, este obligat să se prezinte, până la data de 25 a lunii următoare lunii, în care a desfăşurat activitatea respectivă, la subdiviziunea structurală a CNAS, unde este înregistrat agentul economic ca plătitor de contribuţii, pentru a încheia un contract de asigurare socială.

Perioada asigurată în baza contractului menţionat, încheiat cu CNAS, se ia în calcul la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi îi acordă zilierului dreptul la ajutor de deces, anunță CNAS.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus