Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2019

Declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS cu privire la adoptarea pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului

Declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS cu privire la adoptarea pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului

Astăzi blocul ACUM a susținut o conferință de presă în care a venit cu un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului, cerând tuturor deputaților cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului.

Aici găsiți textul declarației citite de Președinta PAS, Maia Sandu, în cadrul conferinței:

Declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS cu privire la adoptarea pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului

Alegerile parlamentare au fost fraudate. Hoții vor să rămână la guvernare și să țină Republica Moldova în sărăcie, corupție și deznădejde.

Deputații aleși pe lista Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS au obținut votul cetățenilor pentru a elibera statul din captivitatea oligarhiei și pentru a construi o societate liberă și prosperă pentru toți. Suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în puteri pentru a realiza acest angajament.

Reiterăm angajamentul nostru ferm, făcut deja în fața tuturor cetățenilor, de a nu face alianțe cu partidele oligarhice și antieuropene - PD, PSRM și Șor.

În această situație complicată, soluția pe care o propune Blocul ACUM este adoptarea în regim de urgență de către deputații noului Parlament a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor statului de sub controlul grupării Plahotniuc.

Ne adresăm tututor deputaților cărora chiar le pasă de această țară și de cetățenii ei și care înțeleg că Republica Moldova merge într-o direcție total greșită, pe o cale fără de întoarcere, care adâncește sărăcia, amplifică depopularea și izolarea pe plan internațional. Îi îndemnăm să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să distrugă sistemul oligarhic și să edifice statul de drept, creând condiții pentru o economie funcțională și o viață bună.

Pachetul de legi și acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, include:

1.      Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

2.      Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

            - Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție.

            - Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.

            - Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

            - Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.

            - Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

            - Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.

            - Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.

3.      Anularea sistemului electoral mixt.

4.      Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

-     Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

-     Consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului;

-     Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky.

Acestea sunt propunerile noastre. Acum e momentul ca și ceilalți aleși în Parlament să demonstreze că reprezintă cu adevărat voința poporului. Îi încurajăm să se elibereze de frică, să scape de șantajul grupurilor de oligarhi și să decidă în interesul țării și al cetățenilor ei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus