Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
29.01.2019

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie

Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 21-27 ianuarie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 454,36 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o creștere de 44,1% în comparație cu comparație cu săptămâna precedentă.

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 270 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 62 confirmate de laborator, 16134 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 680 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 2,9-6,0 % din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice.

De asemenea, în perioada de referință în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 91 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, 62 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali (49– A(H1N1)pdm09 și 13 –A(H3N2)).

În această perioada au fost înregistrate 3 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1)pdm09. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Subliniem că, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

Suplimentar, în scopul organizării și fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, sunt mobilizate resurse suplimentare și reprofilate paturilor în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor. Toate instituțiile sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură în continuare transportarea pacienților cu complicații ale gripei și infecțiilor respiratorii acute severe pentru acordarea asistenței medicale sau după caz internare.

Informăm că, în perioada 01 octombrie 2018-27 ianuarie 2019, au fost înregistrate 541 cazuri gripă, 140902 cazuri IACRS și 7608 cazuri SARI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus