Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2019

Parlamentul a adoptat 341 de acte legislative în anul 2018

341 de acte legislative au fost adoptate de Parlament pe parcursul anului 2018. Cifrele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul 2018 al Parlamentului.

Dintre acestea, 267 au fost legi, iar 74 – hotărâri.

Conform raportului statistic, Parlamentul a adoptat 258 de legi organice, 8 legi ordinare și o lege constituțională. De asemenea, anul trecut, Parlamentul a aprobat 3 coduri – Codul administrativ, Codul serviciilor media și Codul civil modernizat.

Bilanțul statistic mai arată că, în 2018, Parlamentul a adoptat 32 de hotărâri de numire / eliberare, 24 de hotărâri cadru și 18 hotărâri de modificare și completare.

Din totalul actelor aprobate de Parlament anul trecut, 272 de proiecte au fost votate în lectura I, iar 16 legi au fost examinate și adoptate în lectură finală.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus