Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
26.11.2018

36 de ambulanțe noi, pentru serviciul medical de urgență prespitalicească

36 de ambulanțe noi, de tip „B”, dotate cu echipament performant, vor ajunge astăzi în punctele medicale de urgență prespitalicească. 35 de autospeciale vor fi distribuite stațiilor de urgență din municipiul Chișinău, iar una este destinată Institutului Mamei și Copilului. La ceremonia de repartizare a ambulanțelor, premierul Pavel Filip a menționat că reînnoirea parcului de ambulanțe va crește capacitatea de intervenție, va crea condiții de muncă mai bune pentru lucrătorii medicali și va spori calitatea serviciilor prestate pacienților.

„Acest exemplu de investiție se încadrează perfect în logica reformelor pe care le facem noi în sistemul de sănătate. Am pornit cu sănătatea publică, acum vorbim despre asistența medicală primară și despre conceptul reformei spitalicești. Toate aceste reforme nu vor fi suficient de eficiente, dacă nu vom avea dezvoltată infrastructura medicinii de urgență”, a spus Pavel Filip.

Premierul a accentuat că procurarea ambulanțelor din bugetul de stat a fost posibilă datorită reformelor implementate de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, creșterea atractivității investiționale a țării și reformelor în instituțiile statului: de la Inspectoratul Fiscal până la Serviciul Vamal. În urma acestor reforme, veniturile la bugetul de stat au sporit cu circa 2 miliarde de lei,  oferind posibilitatea de a investi, inclusiv în sectorul medical. Urmează și alte investiții în acest domeniu. În curând, cu susținerea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, vor fi achiziționate încă aproximativ 170 de ambulanțe.

„Să beneficiați din plin de aceste ambulanțe. Dumneavoastră sunteți cei care acordați primul ajutor medical și constituiți o verigă importantă în percepția cetățenilor despre serviciul medical din Republica Moldova. Noi vom avea grijă ca toate elementele necesare să se închege într-o simbioză - am lansat deja serviciul 112, construim drumuri bune, iar tot acest mediu va duce până la urmă ca oamenii să se simtă mai bine aici, acasă, în Republica Moldova”, a conchis premierul.

Pentru procurarea celor 36 de ambulanțe, din bugetul de stat au fost alocate 55 de milioane de lei. În anul curent, au mai fost cumpărate alte 74 de ambulanțe, repartizate deja în localitățile țării, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus