Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.10.2018

Moldova poate deveni Hub electroenergetic pentru regiune

Moldova poate deveni Hub electroenergetic pentru regiune

„Interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României în regim asincron va asigura beneficii inclusiv în cazul interconectării sincrone cu ENTSO-E, precum și va oferi Republicii Moldova posibilitatea de a acționa în calitate de hub electroenergetic pe piața regională de energie electrică”.  Declarația a fost făcută de Directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei de evaluare la mijloc de termen a progreselor înregistrate în cadrul celor două proiecte - Proiectul privind îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chișinău, precum și Proiectul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțate de Banca Mondială.

În cadrul discuțiilor, ministrul Chiril Gaburici, a informat echipa Băncii Mondiale despre progresul înregistrat de proiectul privind îmbunătățirea eficienței SACET Chișinău, care a atins o rată de implementare de peste 80%, la mijlocul duratei acestuia. De asemenea, s-a discutat necesitatea atingerii unui progres similar și pe componenta ce ține de reconectarea la SACET a clădirilor din gestiunea autorităților publice centrale. Ținând cont de implementarea cu succes a proiectului, Banca Mondială a propus completarea finanțării acestuia cu resurse adiționale pentru a extinde efectele proiectului, inclusiv pentru a permite finanțarea unor măsuri urgente ce țin de reabilitarea blocurilor generatoare la Sursa nr. 1 (Centrala electrică cu termoficare nr. 2).

Cea de-a doua întrevedere a vizat domeniul infrastructurii de transport, mai exact, nivelul progresului și indicatorii de performanță a Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale. A fost pregătit și transmis Băncii Mondiale  pachetul de propuneri privind viitoarea strategie de achiziții la data de 25 septembrie, aceasta fiind elaborată în baza unei analize ample a eșecului licitațiilor anterioare, dar și specificul industriei de construcție a drumurilor din Republica Moldova. Astfel, s-a stabilit scopul de a implica în măsură mai mare antreprenorii locali prin simplificarea criteriilor de calificare și condițiilor contractuale, utilizarea pentru licitație a limbii române, dar și acordarea timpului suplimentar pentru pregătirea ofertelor.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este interesat să motiveze companiile din Republica Moldova în aplicarea la tenderele pe proiecte de infrastructură, finanțate din surse externe. Implicarea companiilor locale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetățenii țării noastre, dar și acumularea de experiență în domeniu”, a precizat Chiril Gaburici.

În perioada 8-12 octombrie 2018, are loc vizita de evaluare la mijloc de termen a progreselor celor două proiecte - Proiectul privind îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Chișinău, precum și Proiectul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțate de Banca Mondială, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus