Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
27.07.2018

Medicii de familie își vor putea deschide cabinete individuale pentru exercitarea activității

Medicii de familie își vor putea deschide cabinete individuale pentru exercitarea activității

Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative în acest sens. Noile reglementări prevăd că medicul de familie poate fi fondator doar al unui cabinet individual sau al unui centru al medicilor de familie. Cabinetul individual al medicului de familie va activa în raporturile juridice ca persoană fizică. Denumirea cabinetului individual al medicului de familie va include numele și prenumele acestuia. Centrul medicilor de familie va putea avea denumire proprie.
 
Atât cabinetul individual, cât și centrul medicilor de familie vor dispune de conturi în bancă și vor avea dreptul să dețină ștampilă. Totodată, acestea se vor supune acreditării în sănătate și își vor desfășura activitatea în spații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice sau alte spații, puse la dispoziție prin comodat de autoritățile administrației publice locale și centrale ori în spații private proprii sau luate în locațiune.
 
Cabinetul individual al medicului de familie și centrul medicilor de familie vor obține mijloace financiare din contractele încheiate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru prestarea asistenței medicale primare și din alte plăți permise de legislație.
 
Alte modificări prevăd că medicii și farmaciștii, admiși la studii de rezidențiat, cu finanțare de la bugetul de stat, vor încheia cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un contract privind instruirea în rezidențiat și plasarea în câmpul muncii. Aceștia vor fi obligați, după absolvirea studiilor de rezidențiat, să activeze cel puțin 3 ani conform repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Nerespectarea prevederilor contractului presupune restituirea costului studiilor superioare în domeniul medical și farmaceutic și a costului studiilor de rezidențiat, finanțate de la bugetul de stat, conform calculelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
 
Inițiativa legislativă a fost votată, în lectură finală, de către 61 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus