Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
18.07.2018

Obligativitatea deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistență medicală, pe suport de hârtie, ar putea fi exclusă din legislația națională

Obligativitatea deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistență medicală, pe suport de hârtie, ar putea fi exclusă din legislația națională

Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale unor acte legislative în acest sens.  Potrivit proiectului, noţiunea de poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va fi substituită cu noţiunea de statut de persoană asigurată. Acesta se va acorda persoanei asigurate de către asigurător ca urmare a achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
 
Statutul de persoană asigurată se va suspenda în cazul încetării raporturilor de muncă, în cazul radierii persoanei asigurate din evidenţa nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern, în cazul atingerii vârstei de 18 ani, la 31 decembrie pentru persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă anuală, în cazul încorporării în serviciul militar în termen, în cazul decesului persoanei asigurate etc.
 
De asemenea, se propune şi posibilitatea pierderii statutului pentru persoanele în interesul cărora nu au fost achitate primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariu mai mult de 1 an consecutiv.
 
Noile completări stipulează că evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală  se ţine de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare. Statutul persoanei fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se confirmă prin interogarea electronică a sistemului informaţional al CNAM, utilizând numărul de identificare de stat sau numărul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
 
Proiectul mai instituie raportarea electronică a listelor de evidenţă nominală de către angajatori. Astfel, statutul de persoană asigurată/neasigurată se va acorda ca urmare a informaţiei electronice,  fără necesitatea de a se deplasa la sediul Agenţiei teritoriale a CNAM.
 
Proiectul urmează a fi examinat și votat în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus