Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2018

Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract, iar Armata Națională va deveni una profesionistă

Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract, iar Armata Națională va deveni una profesionistă

Guvernul a aprobat astăzi Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, care are drept scop prioritizarea domeniilor de dezvoltare a sectorului de apărare.  Documentul stabilește obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei și
procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate. Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătăţirea calităţii resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari şi civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, programul prevede completarea funcţiilor vacante din unităţi prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexuri sportive. De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor şi îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forţele armate ale altor state și creşterea contribuţiei Republicii Moldova la misiunile internaţionale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei iniţiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare şi în Strategia Militară. Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus