Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2018

Dreptul privat al Republicii Moldova urmează a fi modernizat, conform tendințelor europene și internaționale

Dreptul privat al Republicii Moldova urmează a fi modernizat, conform tendințelor europene și internaționale

Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului examinarea proiectului legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens.

Potrivit autorilor, noile reglementări vor moderniza infrastructura juridică națională și o vor armoniza la practicile internaționale cu referire la statutul persoanelor, proprietate, obligații, moștenire și dreptul internațional privat.

Va fi instituită Cartea a 4-a – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Noua redacție a Codului Civil va include norme cu referire la protecția consumatorului, prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.

O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificare multe obligații, inclusive cele din contractul de investiții în construcții. Un alt capitol nou este cel cu referire la fiducia, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Potrivit autorilor, pentru elaborarea noului proiect de modernizare a Codului Civil a fost creat un grup de lucru, care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa trei ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.

Proiectul urmează a fi examinat, dezbătut și votat în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus