Trimite e-mail | Printeaza
Social
07.05.2018

Agențiile ONU oferă noi oportunități de stagii care promovează diversitatea

Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a lansat cea de-a treia ediție a Programului de stagii pentru diversitate, destinat persoanelor din grupurile mai puțin reprezentate în echipa ONU. Scopul programului este de a stimula incluziunea și acceptarea persoanelor cu mai puține șanse de afirmare pe plan profesional, precum și de a încuraja cât mai multe organizații și instituții să preia exemplul ONU, oferind oportunități similare.

12 persoane, inclusiv cu dizabilități, reprezentanți ai minorităților etnice, lingvistice, sexuale și religioase, sunt așteptate să participe la cea de-a treia ediție a programului de stagii și să se alăture echipei ONU. Data limită pentru prezentarea dosarului de participare este 20 mai 2018.

“Noi am ajustat cerințele standard pentru stagii la ONU și le-am făcut mai accesibile pentru acest program. Astfel, nu solicităm studii superioare, cum facem de obicei, fiindcă conștientizăm că este o condiție dificil de îndeplinit pentru toate persoanele. În schimb, cerem o scrisoare de motivare, în care persoana poate face referință la dificultățile întâlnite la ocuparea în câmpul muncii sau continuarea studiilor”, afirmă Veaceslav Balan, Coordonatorul național, Drepturile omului, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în Moldova (OHCHR).

Timp de 4-6 luni, stagiarii vor fi implicați în activități și evenimente ale entităților ONU.

Astfel, persoanele vor căpăta experiență practică și vor dobândi competențe profesionale utile pentru angajarea ulterioară în câmpul muncii, inclusiv în cadrul ONU.

La ediția I a Programului ONU de stagii pentru diversitate au participat 12 tineri, iar la cea de-a doua – 14; ei au afirmat că această experiență le-a schimbat viața și le-a stimulat cariera. Totodată, șapte instituții publice și private în anul 2016 și altele 12 în 2017 au preluat această inițiativă și au dezvoltat parteneriate pentru egalitate și diversitate în propriile organizații.

Multe studii naționale și internaționale arată că un contact direct cu persoanele din grupurile subreprezentate reduce considerabil distanța socială și sporește incluziunea. Stagiile disponibile pentru persoanele din grupurile subreprezentate – cum ar fi minoritățile etnice, persoanele cu dizabilități, persoanele care trăiesc cu HIV, etc. – nu doar deschid noi oportunități, ci și contribuie la o mai bună incluziune socială, cultivând atitudini de acceptare în cadrul organizațiilor și instituțiilor beneficiare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus