Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.02.2018

ANRCETI anunță consultarea publică a proiectului de modificare și completare a Condițiilor tehnice de retransmitere a informației de localizare primară în cazul apelurilor la numărul unic de urgență 112

ANRCETI anunță consultarea publică a proiectului de modificare și completare a Condițiilor tehnice de retransmitere a informației de localizare primară în cazul apelurilor la numărul unic de urgență 112

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) expune pe pagina sa de Internet, pentru consultare publică, proiectul (.pdf) de hotărâre al Consiliului de Administrație al ANRCETI pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRCETI nr. 31 din 22 decembrie 2016 (în continuare Hotărârea nr.31/2016). Consultarea se va desfăşura până la 7 martie curent, aceasta fiind data limită de prezentare a recomandărilor pe marginea documentului respectiv.

Potrivit notei de argumentare, care însoțește proiectul, modificările și completările propuse la Hotărârea nr. 31/2016 presupun dezvoltarea suplimentară a normelor primare relevante conținutului formatului informației de localizare primară, în baza căreia Serviciul 112 identifică poziția geografică a echipamentului terminal al unui utilizator de telefonie mobilă sau adresa fizică de instalare a punctului terminal pentru rețelele de telefonie fixă, de unde au fost efectuate apelurile de urgență.

De asemenea, autorii proiectului propun stabilirea obligației furnizorilor de a asigura în mod gratuit accesul în timp real a Serviciului 112 la bazele de date ale abonaților acestora și de a lua toate măsurile necesare astfel încât, la orice accesare de către Serviciul 112 a bazei de date a abonaților urmare a conectării apelului la numărul 112, să asigure transmiterea către Serviciului 112 a datelor privind abonații, în măsura în care aceste date sunt cunoscute de furnizor.

Totodată, proiectul prevede că, în cazul imposibilității de a asigura accesul în timp real la bazele de date a propriilor abonați, furnizorii de rețele publice fixe de telefonie sau bazate pe tehnologia VoIP sunt obligați să transmită, în mod gratuit, Serviciului 112 și serviciilor specializate de urgență, precum și să actualizeze, până la data de 25 a fiecărei luni, bazele de date ale abonaților săi.

Aprobarea și punerea în aplicare a prevederilor proiectului vizat vor contribui la eficientizarea activității Serviciului 112, dar și la sporirea nivelului de protecție al utilizatorilor.

Persoanele interesate pot expedia comentarii şi recomandări asupra proiectelor supuse consultării publice, în scris, prin poştă pe adresa ANRCETI: bd. Ştefan cel Mare, 134, MD-2012, Chişinău, Republica Moldova, prin fax: 022-222-885 şi/sau la adresa de e-mail: office@anrceti.md. Telefoane de contact: 022-251-320, 022-251-322.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus