Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.02.2018

Agenția Servicii Publice eliberează pașapoarte de tip nou începând cu 5 februarie 2018

Noile documente vor avea un grad sporit de protecție, dar și un design nou. Conţinutul informaţional al acestora corespunde cerinţelor internaţionale şi legislaţiei din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal. Acestea permit procesarea datelor biometrice și a semnăturii electronice.

Designul nou al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova include imagini ale monumentelor și obiectivelor turistice din țară precum: Arcul de Triumf, Clopotniţa Catedralei Mitropolitane din Chişinău, monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, clădirea Muzeului Naţional de Istorie, complexul muzeal Orheiul Vechi și Mănăstirea Căpriana.

Potrivit directorului Agenției Servicii Publice, Sergiu Railean, prețul noului document și termenul de valabilitate al acestuia rămân neschimbate. Cei care dețin pașapoarte de tip vechi le pot utiliza până la expirarea termenului de valabilitate.

Lista actelor necesare şi informaţiile referitoare la  procedura, tarifele și taxele  de obţinere a paşaportului le puteţi  vizualiza, accesând http://asp.gov.md/ro/pasaportul-cetateanului-rm/termen-si-tarife-eliberarea-pasaportului (link is external) , sau apelând la numărul de telefon 14909 (tarif local). Cererea pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova  poate fi depusă la orice serviciu  eliberare a actelor de identitate, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reședință al solicitantului.

Reamintim că, la finele anului 2017, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.273-XIII din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Documentul prevede extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani. În prezent, proiectul se află în Parlament pentru examinare.

Totodată, menționăm că în legătură cu lansarea în producere a pașaportului de tip nou, pentru data de 5 februarie, se sistează recepționarea cererilor pentru serviciile eliberare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în regim de urgență (1,3,6,24 ore).

Paşapoartele biometrice noi sunt implementate în contextul realizării Programului Naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană (UE) în domeniul liberalizării regimului de vize conform recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) și asigură libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus