Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2018

Utilizarea poligrafului, în atenția deputaților

Utilizarea poligrafului, în atenția deputaților

Autoritățile responsabile de aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat au fost audiate, în cadrul ședinței de astăzi, a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Procedura este parte a controlului parlamentar asupra implementării legislației.
 
Potrivit președintelui Comisiei de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului, Tudor Gabur aceasta este un organ colegial, constituit pe un termen nelimitat, pentru coordonarea activităţii poligrafologilor şi asigurarea procesului de efectuare a testărilor cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligraf).
 
”În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați și activează trei poligrafologi în cadrul autorităţilor cu drept de iniţiere a testării. Doi în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie și unul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.  Pe parcursul anului trecut au fost efectuate 148 de teste. 55 dintre acestea au avut rezultat negativ, alte 41 – rezultat pozitiv. În urma efectuării testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat 26 de persoane nu au fost angajate în funcție”, a precizat raportorul.
 
Totodată, președintele Comisiei de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului a menționat că în procesul de aplicare a detectorului sunt identificate și unele carențe. Pentru înlăturarea acestora, în următoarea perioada va fi creat un grup de lucru pentru evaluarea cadrului legal existent și elaborarea unor propuneri de îmbunătățire a acestuia.
 
Președinta Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci a susținut inițiativa de eficientizare a legislației cu privire la aplicarea poligrafului pentru a evita contradicțiile care pot apărea în cadrul procesului de testare.
 
Deputații vor examina propunerile și le vor expune într-un proiect de decizie a Comisiei asupra audierilor efectuate, care va fi votat în una din ședințele următoare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus