Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2018

Republica Moldova, pe locul doi în topul cu celor mai ”puternice” pașapoarte din CSI

Republica Moldova pe locul 4 în clasamentul pașapoartelor din statele post-imperiu şi al 48-lea în lume, cetăţenii noştri pot vizita fără vize 110 ţări, îmbunătățind în mod semnificativ poziția de la 54 în anul 2017. Conform aceleași surse pe indicele de cetăţenie Republica Moldova se clasează în mijlocul clasamentului – 80, având indicele de 35,2%. Pe primul loc fiind Germania cu indicele de 82,7%, pe ultimul loc Afganistan – 159 cu indicele de 14,6%. Din statele post – imperiu, Republica Moldova la acest indice fiind devansată de către Estonia-21, Letonia – 22, Lituania – 23, indicele 75,5% şi Federaţia Rusă – 63 cu indicele de 39,7%, scrie pe blogul său expertul în securitate de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

Potrivit Indicelui paşapoartelor lumii publicat de către Henley & Partners, care clasează țările cu  posibilitatea de a vizita diferite țări ale lumii fără viză, în ultimii cinci ani, primul loc în clasamentul și-a păstrat Germania.

România este clasată pe poziţia 20, împreună cu Bulgaria, cetăţenii având posibilitatea de a călători în 156 ţări fără a avea necesitate de vize.

În 2018, cu pașaportul german, puteți călători fără viză în 177 de țări. Pe locul doi este Singapore (176 de țări), al treilea a fost împărțit simultan de opt state: Marea Britanie, Danemarca, Italia, Norvegia, Finlanda, Franța, Suedia, Japonia. Cetățenilor din aceste țări li sa oferit posibilitatea de a vizita 175 de țări fără viză. Majoritatea acestora au îmbunătățit indicatorii de acces fără viză în alte țări timp de un an.

Din statele post – imperiu pe primul loc sunt Letonia şi Lituania (poziţia 12 – 166 ţări), pe locul 2 Estonia (poziţia 13 – 165 ţări) şi pe locul 3 Ucraina (44 – 114 ţări), îmbunătățind în mod semnificativ poziția sa datorită obținerii accesului fără viză la țările Schengen în 2017. În top 10 ţări sunt Federaţia Rusă (locul 48, dar fără dreptul de a călători fără vize în UE şi spaţiul Schengen), Georgia (poziţia 53 – 99 ţări), Kazahstan şi Belarus (poziţia 65 – 71 ţări), Azerbaidjan (poziţia 72 – 63 ţări), Armenia şi Kyrgyzstan (poziţia 76 – 59 ţări), Tadjikistan şi Uzbekistan (poziţia 81 – 54 ţări) şi încheie clasamentul Turkmenistan (poziţia 85 – 50 ţări).  Toate țările din spaţiul post-imperiu au îmbunătățit indicatorii de anul trecut prin numărul de țări pentru care nu sunt necesare vize.

Dacă e să vorbim despre țările în care funcționează programe de obținere a cetățeniei prin investiții, cea mai largă alegere a statelor cu intrare fără viză oferă un pașaport al Austriei (174 de țări). Suma necesară pentru obținerea unui pașaport austriac este de 8-10 milioane EUR. Malta și Cipru, ale căror cetățenie poate fi obținută pentru investiții de 1-2 milioane EUR, oferă acces fără vize la 169 și respectiv 159 de țări. Printre țările din Caraibe cu programe de investiții, pașaportul cel mai mobil este pașaportul Saint Kitts și Nevis cu acces fără viză în 139 de țări. Şi Republica Moldova a modificat anul trecut legislaţia cu privire la cetăţenie prin „cetăţenia de investiţii”. Suma necesară pentru obținerea unui pașaport moldovenesc este de 130 mii EUR.

În top 10 a Indicelui pașapoartelor sunt 21 state membre ale UE. Pe primele trei poziţii fiind clasate Germania (poziţia 1, 177 ţări), Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda şi Suedia (poziţia 3, 175 ţări), şi Austria, Belgia, Luxemburg,  Olanda, Spania şi Elveţia (poziţia 4, 174 ţări)

Ultimul loc în clasament a fost acordat Afganistanului, ai cărui cetățeni au primit acces fără viză în 24 de țări.

Indicele Paşapoartelor lumii Henley & Partners, cunoscut anterior ca Index restricții de viză (redenumit în 2018), este publicat din 2006, în colaborare cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care susține cea mai mare baza din lume de informații turistice.

În 2018, au fost analizate 200 de țări și teritorii.

Indicele Paşapoartelor lumii Henley & Partners este un clasament internațional al țărilor de libertate a circulației, pe care le oferă cetățenilor săi. Henley & Partners a studiat cu atenție regulile de obligativitate a vizelor în toate țările și teritorii, prezentând clasamentul mondial de nivelul de libertate de circulaţie, și anume, numărul de țări pe care cetățenii țării respective le pot vizita fără a emite o viză. Indicele Paşapoartelor lumii este primul clasament internațional al țărilor privind libertatea de circulație, care să reflecte relațiile internaționale și statutul de țări din lume.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus