Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.12.2017

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acţiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active pentru anii 2018-2021

Realizarea măsurilor propuse va contribui la integrarea persoanelor în etate în viaţa socială, economică şi culturală, inclusiv prin implicarea mai activă a administrațiilor locale în acordarea suportului necesar acestei categorii de populaţie.

Activitățile incluse în Plan sunt orientate spre îmbunătățirea condițiilor de trai și a nivelului de sănătate a persoanelor de vârsta a treia. În acest scop, este prevăzută consolidarea sustenabilităţii bugetare a programelor de protecţie şi asistenţă socială, precum şi a celor de sănătate destinate oamenilor în etate. Totodată, este urmărită încadrarea activă a persoanelor de vârsta a treia pe piaţa muncii și asigurarea accesului şi calităţii serviciilor de calificare profesională pentru cei a căror vârstă depășește 55 de ani. Alte obiective se referă la ameliorarea indicelui îmbătrânirii active și la sporirea gradului de participare a vârstnicilor în procesul de luare a deciziilor.

La elaborarea noilor acţiuni a fost luată în considerare, atât evoluţia procesului de îmbătrânire demografică a populaţiei, cât şi rezultatele evaluării precedentului Plan de acţiuni de implementare a Programului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici.

Cheltuielile necesare pentru realizarea Planului vor fi acoperite din bugetul de stat, precum şi din contul resurselor oferite de partenerii de dezvoltare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus