Trimite e-mail | Printeaza
IT
23.11.2017

Furnizorii de comunicații mobile obțin mai puține venituri de pe piața de telefonie mobilă

Furnizorii de comunicații mobile obțin mai puține venituri de pe piața de telefonie mobilă

Datele statistice despre evoluția pieței de telefonie mobilă în perioada ianuarie – septembrie 2017 arată că pe această piață continuă să se mențină tendințele prefigurate anul trecut: creșterea ușoară a numărului de utilizatori și a traficului de voce în rețelele mobile și scăderea veniturilor obținute de furnizori pe această piață. Astfel, în nouă luni, numărul utilizatorilor a crescut cu mai bine de 63,7 mii (+1,4%) și a totalizat peste 4 mil. 493 mii (cartele SIM), volumul traficului de voce a sporit, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 11,4 mil. minute (+0,2%) și a totalizat 4 mld. 640,5 mil. minute, iar volumul total al veniturilor a scăzut cu mai bine de 120,2 mil. lei (-4,6%) și a însumat peste 2 mld. 519,4 mil. lei.

Conform datelor raportate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), creșterea numărului total de utilizatori de telefonie mobilă a fost determinată de extinderea bazelor de clienți ale Moldtelecom și Orange Moldova. Primul furnizor și-a mărit baza de clienți cu 4,5%, până la 366,5 mii, iar al doilea furnizor – cu 1,9%, până la 2 mil. 617,7 mii. Numărul clienților Moldcell s-a micșorat cu 0,13% și a alcătuit 1 mil. 508,7 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (cartele SIM) la 100 de locuitori ai republicii a sporit cu 1,9 puncte procentuale și a alcătuit 126,5%.

Analiza evoluției traficului de voce arată că volumul traficului în rețelele Orange Moldova și Moldtelecom a înregistrat, în comparație cu nouă luni ale anului 2016, o creștere de 2,3% și, respectiv, de 4,7%, iar traficul în rețeaua Moldcell a scăzut cu 5,3%. În consecință, traficul mediu lunar de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a rămas la nivelul anului trecut și a însumat 261 minute (patru ore și 21 minute), iar durata unui apel a fost de 1,7 minute.

Aceleași date arată că scăderea veniturilor pe piața de telefonie mobilă a condus la diminuarea venitului mediu lunar per utilizator (ARPU) cu 4,4 lei (-5,7%), acest indicator alcătuind 74,7 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 80,6 lei, Moldtelecom – de 72,8 lei și Moldcell – de 64,8 lei.

Diminuarea veniturilor pe această piață este cauzată de trei factori principali. Primul – vizează schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de telefonie mobilă care în ultimii ani utilizează tot mai larg serviciile alternative de comunicare (servicii OTT - Skype, Viber, etc.) pentru convorbiri telefonice și schimburi de mesaje, factor care a condus la scăderea semnificativă a traficului internațional, respectiv și a veniturilor din acest serviciu. Al doilea factor ține de micșorarea veniturilor din serviciile de interconectare a rețelelor furnizorilor naționali în urma diminuării, conform reglementărilor ANRCETI, a prețului maxim ce poate fi perceput de furnizori pentru terminarea apelurilor naționale în rețeaua proprie de telefonie mobilă, preț care în anul 2017 a fost redus cu circa 30%. Al treilea factor vizează saturația pieței de telefonie mobilă, tendință care se face tot mai simțită în ultimii ani.

În perioada de raportare cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de veniturile obținute, nu au suferit schimbări esențiale. La finalul lunii septembrie Orange Moldova deținea o cotă de piață de 64,6%, Moldcell – de 30,9% şi Moldtelecom – de 4,5%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus