Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.10.2017

Bănca Națională a Moldovei a diminuat rata de bază până la 7% anual

Bănca Națională a Moldovei a diminuat rata de bază până la 7% anual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 25 octombrie 2017, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1.        Se diminuează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.5% până la 7.0% anual.

2.        Se diminuează ratele de dobândă:

-         la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 10.5% până la 10.0% anual;

-         la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 4.5% până la 4.0% anual.

3.      Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4.      Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza ultimelor analize macroeconomice și asumări aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată în principal de temperarea activității economice.

Conform prognozei curente și în contextul menținerii condițiilor macroeconomice interne și externe rata anuală a inflației, începând cu trimestrul IV 2017, se va diminua rapid. Astfel, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 procente în trimestrul I 2018, unde se va menține două trimestre consecutiv. Din trimestrul III 2018, pentru trei trimestre consecutiv, rata anuală a inflației  se va plasa sub limita inferioară a intervalului.

În același context și în lipsa devierii pronunțate a  factorilor și asumărilor care au stat la baza prognozei actuale BNM, va continua politica de diminuare a ratei de bază în lunile următoare, anunță un comunicat al Băncii Naționale a Moldovei.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile economice interne și externe, astfel încât, prin strategia de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 noiembrie 2017, conform calendarului anunțat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus