Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2017

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland

În cadrul vizitei oficiale la Strasbourg, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
 
Cu această ocazie, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei (CoE). Au fost discutate proiectele prioritare ale Planului de acţiuni al CoE pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat la 31 mai 2017, la Chișinău. De asemenea, a fost analizat Cadrul de cooperare programatică CoE-UE pentru țările Parteneriatului Estic (2015-2017) care este sincronizate cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE.
 
În context, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a apreciat eforturile Guvernului Republicii Moldova orientate spre realizarea activităţilor de identificare a resurselor financiare suplimentare, facilitarea dialogului cu statele donatoare şi prioritizarea proiectelor de asistenţă incluse în noul Plan de acțiuni.
 
A fost, de asemenea, apreciată pozitiv inițiativa organizării Open Day Moldova în toamna anului 2017, la Strasbourg.
 
Un alt subiect abordat de oficiali în cadrul discuţiilor se referă la reforma sistemului electoral. Astfel, Premierul a apreciat cooperarea și asistența Comisiei de la Veneţia şi a declarat că va fi asigurat dialogul continuu pe marginea acestui proiect de lege: „Vom analiza atent toate recomandările Comisiei de la Veneția și vom implementa soluțiile identificate. Colegii din instituțiile naționale responsabile vor continua lucrul împreună cu experții Comisiei pe marginea recomandărilor, pentru a asigura o lege bună finală”.
 
Cu referire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, interlocutorii au salutat proiectele măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale râului Nistru. De asemenea, a fost evocată preocuparea Guvernului vizavi de situația școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
 
La rândul său, Secretarul General Jagland, a subliniat necesitatea acordării unei atenții prioritare asupra reformei justiției și luptei împotriva corupţiei, asigurând autorităţile Republicii Moldova de sprijinul plenar al Consiliului Europei în acest sens, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus