Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.06.2017

Pavel Filip şi Donald Tusk au discutat despre reformele europene

Pavel Filip şi Donald Tusk au discutat despre reformele europene

Aflat în vizită de lucru la Bruxelles, Premierul Pavel Filip a avut ieri o întrevedere cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, mersul reformelor, asistența macrofinanciară din partea UE pentru țara noastră și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral au fost principalele subiecte discutate de Pavel Filip și Donald Tusk.
 
„Noi vom manifesta o abordare pragmatică, realistă și constructivă. Parcursul bun în procesul implementării Acordului de Asociere şi faptul că am recuperat din unele întârzieri ne determină să fim şi mai ambiţioşi, şi mai exigenţi în atingerea obiectivelor în plan european”, a spus Pavel Filip.
 
În cadrul întrevederii, șeful Executivului a relevat importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI. Premierul a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a spus că această asistență este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.
 
În context, Prim-ministrul a salutat aprobarea de astăzi a asistenței macrofinanciare în cadrul Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și și-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens și în plenul Legislativului european.
 
Cu referire la recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, Premierul a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orice tip de abuz în cadrul alegerilor.
 
În altă ordine de idei, Prim-ministrul a vorbit și despre Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017 de la Bruxelles, care constituie o platformă de reafirmare a unităţii și solidarităţii între statele partenere și statele membre ale Uniunii Europene.
 
La rândul său, oficialul european a salutat angajamentul constant al Republicii Moldova față de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în scopul garantării ireversibilităţii acestuia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus