Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.06.2017

Karasin: Afirmațiile că diplomații ruși expulzați de Chișinău recrutau luptători pentru estul Ucrainei, ''vorbe goale''

Karasin: Afirmațiile că diplomații ruși expulzați de Chișinău recrutau luptători pentru estul Ucrainei, ''vorbe goale''

Afirmațiile potrivit cărora cei cinci diplomați ruși expulzați din Republica Moldova luna trecută recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei nu sunt decât ''vorbe goale'', a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, pentru agenția RIA Novosti, în replică la materialul în exclusivitate transmis marți de Reuters pe acest subiect.

Potrivit agenției de presă britanice, care citează o sursă guvernamentală și două surse diplomatice de la Chișinău, care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați erau ofițeri sub acoperire ai serviciului de informații militare a Rusiei, GRU, și recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei.

Potrivit surselor, oficialitățile moldovene cred că rușii recrutau luptători din Găgăuzia, care erau trimiși mai întâi într-o tabără de pregătire paramilitară din Rostov, regiune din sudul Rusiei.

''Nu sunt decât vorbe goale, nesusținute de niciun fel de fapte'', a declarat Karasin pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, ''oamenii și-au exercitat în mod absolut clar îndatoririle oficiale, au participat la contacte militare bilaterale''.

Reuters amintește că Republica Moldova i-a expulzat pe cei cinci diplomați ruși la 29 mai, însă nu a explicat decizia, premierul Pavel Filip limitându-se doar să comenteze că executivul a avut ''motive întemeiate''.

Cele trei surse au declarat că unele informații cu privire la existența unor găgăuzi care luptă în estul Ucrainei au fost aduse în atenția autorităților moldovene de către serviciul securității de stat al Ucrainei, SBU, care strânge informații despre persoane care luptă alături de rebelii separatiști în estul Ucrainei. Cu ajutorul informațiilor de la SBU, autoritățile moldovene au putut depista, aresta și interoga luptători găgăuzi reveniți de pe câmpul de luptă, potrivit surselor. Unii dintre aceștia au devenit informatori, susțin sursele citate, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus