Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.05.2017

Guvernul Republicii Moldova și Organizația Națiunilor Unite au semnat un nou program de cooperare pentru anii 2018-2022

Guvernul Republicii Moldova și Organizația Națiunilor Unite au semnat un nou program de cooperare pentru anii 2018-2022

În cadrul şedinţei Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat ONU – Republica Moldova, desfăşurată astăzi la Guvern, Premierul Pavel Filip şi Coordonatoarea rezidentă a ONU și Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, au semnat Cadrul de Asistență ONU pentru Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova pentru perioada 2018-2022.
 
Noul program, în valoare de 155,5 milioane de dolari, va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a ţării noastre pe următoarele domenii: guvernare, drepturile omului și egalitate de gen; creștere economică durabilă, incluzivă și echitabilă; durabilitate și reziliență a mediului înconjurător; dezvoltare socială incluzivă și echitabilă.
 
„Evenimentul de astăzi este o nouă ocazie de a sublinia rolul ONU, ca susținător de durată al implementării reformelor și al modernizării țării. Acest cadru de cooperare, pentru 2018-2022, va aborda provocările existente în domeniul dezvoltării, va asigura realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și corespunde priorităților strategice de dezvoltare ale Guvernului”, a menţionat Premierul Pavel Filip.
 
Prin intermediul Cadrului de asistență, ONU se va concentra pe consolidarea bunei guvernări, şi creşterea eficienţei activităţii instituțiilor publice. Totodată, ONU va coopera cu Guvernul de la Chişinău în vederea sporirii calităţii serviciilor în domeniile educației, sănătății și politicilor sociale, creării de oportunități pentru locuri de muncă decente, precum şi a îmbunătăţirii condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor țării, în special, ale grupurilor vulnerabile și dezavantajate.
 
„Reprezentanții grupurilor vulnerabile la discriminare și încălcări ale drepturilor omului au fost consultați pe larg pentru a ne asigura că perspectivele și nevoile lor sunt susținute. Totodată, noul Cadru de asistenţă se bazează pe experiența acumulată din programul anterior și aprofundează și mai mult cooperarea dintre Republica Moldova și ONU”, a subliniat, la rândul său, Coordonatoarea rezidentă a ONU și Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.
 
Cadrul de asistență pentru anii 2018-2022 include mai mult de 15 agenții ONU rezidente și non-rezidente, fonduri și programe de dezvoltare. Organizația Națiunilor Unite și-a stabilit prezența sa în Republica Moldova prin intermediul programelor și agențiilor sale specializate, imediat după aderarea țării noastre la ONU, în anul 1992, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus