Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2017

Banca Națională a Moldovei explică aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro prin surplusul de valută pe piață

Banca Națională a Moldovei explică aprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro prin surplusul de valută pe piață

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei, la 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc față de dolarul SUA a înregistrat o creștere cu cca 6,54% și  2,78% față de euro comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului.

Episodul recent de apreciere a monedei naționale survine pe fondul unui surplus de valută în piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor.

Astfel, pe parcursul primelor 3 luni, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu cca 12,65% (251.77 mil. dolari SUA) comparativ cu perioada similară a anului precedent. La fel ca în anul 2016, ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor. Luând în considerație reorientarea geografică a exporturilor spre UE și structura valutară a acestora, se observă o creștere a ponderii euro în comerțul exterior. Astfel, este de notat că aprecierea leului moldovenesc față de euro a fost în proporție mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent și față de alte valute regionale, precum leul românesc și rubla rusească.

Ținând cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor internaționale, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă. Banca Națională se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental - stabilitatea prețurilor interne conform strategiei țintirii inflației. În același timp, banca centrală monitorizează în permanență evoluția pieței valutare interne și intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb și o evoluție speculativă a acestuia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus