Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.04.2017

Trei ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova

Acum trei ani, la 28 aprilie 2014, în rezultatul unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În aceşti trei ani, aplicarea regimului fără vize cu Uniunea Europeană s-a caracterizat prin creşterea constantă a numărului de cetățeni care au beneficiat de această facilitate. Astfel, către sfârşitul primului an de implementare, în spațiul Schengen au călătorit 241 415 de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice. În 2015, numărul acestora a fost de – 577 058, iar la sfârşitul anului trecut – 982 764.

În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), refuzurile de intrare pentru cetăţenii moldoveni au fost de doar 0,3%, iar  cazurile de ședere ilegală au reprezentat numai 0,5% din totalul celor aflați în spațiul UE. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de libertatea de mişcare în spaţiul european.  

Potrivit MAEIE, posibilitatea de a călători fără vize o au în prezent 1 824 806 de  cetăţeni, deținători de pașapoarte biometrice, inclusiv cei din regiunea transnistreană (125 106).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus