Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.04.2017

Reformarea sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă, discutată la Guvern

Reformarea sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă, discutată la Guvern

Astăzi, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip, a fost discutat conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă. Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei au propus spre examinare Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului.
 
Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat importanţa asigurării unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor de determinare a dizabilității, aspect stabilit şi în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018. „Scopul acestei reforme este fortificarea instituţiilor şi optimizarea proceselor, de altfel, această finalitate este valabilă pentru toate reformele de pe Agenda Guvernului”, a spus Pavel Filip.
 
Conceptul discutat la şedinţă vizează crearea unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor prin distribuirea aleatorie a dosarelor între echipele de determinare a dizabilității din cadrul consiliilor regionale/teritoriale și cele superioare, realizându-se în același timp prevenirea și diminuarea cazurilor de corupție din sistem.
 
Noua structură a Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă va fi constituită din 4 consilii regionale, în cadrul cărora vor funcționa 3-5 echipe de determinare a dizabilității, şi două consilii superioare cu rolul de examinare a contestațiilor și realizare a controlului.
 
Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului prevede elaborarea şi aprobarea instrumentelor și criteriilor de determinare a dizabilității prin aplicarea modelului bio-psiho-social în evaluarea persoanelor. Totodată, va fi creată o pagină web cu posibilitatea programării on-line și va fi pus în aplicare un sistem informațional pentru evidenţa electronică a persoanelor cărora li se va determina gradul, anunță un comunicat al guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus