Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2017

Evoluțiile în relațiile moldo-italiene sunt privite pozitiv la Roma

Evoluțiile în relațiile moldo-italiene sunt privite pozitiv la Roma

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Italiene la Chișinău, Valeria Biagiotti. Oficialii au discutat despre relația bilaterală și oportunitățile de dinamizare a dialogului moldo-italian.
 
Premierul a apreciat relațiile dintre Republica Moldova și Italia ca fiind foarte importante pentru țara noastră. Printre principalele domenii de cooperare bilaterală, Pavel Filip a menționat dezvoltarea politicilor migraționale, sectorul energetic și al mediului, siguranța alimentară, precum și reforma Departamentului de Carabinieri. „Mulțumim pentru suportul acordat în parcursul european al Republicii Moldova, experiența și expertiza Republicii Italiene este foarte importantă pentru noi. Pledăm pentru dinamizarea în continuare a dialogului bilateral”, a declarat Pavel Filip.
 
La rândul său, Ambasadorul Republicii Italiene la Chișinău a spus că evoluțiile în relațiile moldo-italiene sunt privite pozitiv la Roma. Totodată, Valeria Biagiotti a transmis felicitări Premierului pentru întrevederile de succes avute recent la Bruxelles și rezultatele obținute în urma acestora. „Din partea autorităților italiene aveți toată susținerea în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană”, a remarcat diplomatul italian.
 
Un alt subiect discutat de oficiali a vizat reprezentanții diasporei moldovenești care se află în Republica Italiană. În context, Premierul Pavel Filip a mulțumit pentru atitudinea pozitivă a autorităților italiene față de conaționalii noștri și a menționat importanța încheierii unui acord bilateral privind protejarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor state.
 
De asemenea, părțile au discutat și despre posibilitățile de dinamizare a colaborării multilaterale între cele două state, inclusiv în contextul faptului că în anul 2017 Republica Italiană deține președinția G7 și este membru al Consiliului de Securitate ONU, iar anul următor va prelua președinția OSCE.
 
Republica Italiană este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, plasându-se pe poziția a treia după volumul comerțul bilateral și pe locul doi după volumul total al investițiilor străine directe. În țara noastră sunt înregistrate pentru 1300 companii cu capital social italian.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus