Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2017

Moldova şi Muntenegru îşi intensifică cooperarea bilaterală

Moldova şi Muntenegru îşi intensifică cooperarea bilaterală

Dialogul politic şi evoluţia relațiilor bilaterale moldo-muntenegrene s-au aflat pe agenda discuțiilor în timpul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu Ministrul Afacerilor Externe al Muntenegrului, Srđan Darmanović, aflat în vizită de lucru la Chişinău.
 
Premierul Filip a apreciat caracterul ascendent al cooperării bilaterale, menţionând că actuala vizită a şefului diplomaţiei muntenegrene este o bună oportunitate pentru intensificarea relaţiilor între cele două țări.
 
Totodată, Pavel Filip a salutat inaugurarea Consulatului Onorific al Muntenegrului la Chişinău, fapt care va avea un rol determinant în dinamizarea relaţiilor bilaterale în diferite domenii de interes comun, precum şi decizia Preşedintelui Muntenegrului de a-l accepta pe Andrei Stratan în funcţia de Consul Onorific al Muntenegrului în Republica Moldova.
 
În context, Premierul a vorbit despre evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, menționând eforturile întreprinse în definitivarea Agendei de Asociere pentru perioada 2017-2019. „Prioritatea numărul unu, atât pentru Guvern, cât și pentru Parlament, rămâne implementarea Acordului de Asociere și realizarea angajamentelor asumate în acest sens”, a declarat Pavel Filip.
 
Prim-ministrul a specificat că ultimele sondaje de opinie arată că popularitatea UE în Moldova creşte, actualmente peste 56% din populaţie optează pentru calea europeană de dezvoltare faţă de 46%, în toamna anului trecut. Totodată, volumul exporturilor pe piaţa UE depăşeşte 65%, iar peste 60% din întreprinderile înregistrate în Republica Moldova îşi exportă produsele pe pieţele europene.
 
La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Muntenegrului a spus că ţara sa va susţine parcursul european al Republicii Moldova, menţionând disponibilitatea de a ne acorda asistenţă şi expertiză în atingerea acestui obiectiv. Printre domeniile prioritare de cooperare bilaterală şeful diplomaţiei muntenegrene a evidenţiat educaţia, sănătatea, combaterea terorismului şi criminalităţii organizate, precum şi turismul.
 
Părţile au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind colaborarea cu blocul Nord-Atlantic. Premierul a spus că înfiinţarea Oficiului de Legătura NATO la Chișinău, în vara acestui an, va facilita cooperarea cu NATO şi va contribui la implementarea proiectelor cu sprijinul Alianţei. „Suntem convinşi că Oficiul, împreună cu Centrul de informare şi documentare privind NATO din Republica Moldova, va contribui la promovarea diplomaţiei publice în vederea informării directe şi obiective a cetăţenilor despre beneficiile cooperării cu NATO”, a remarcat Pavel Filip.
 
La finalul întrevederii, Srđan Darmanović l-a invitat pe Premierul Pavel Filip să efectueze o vizită de lucru în Muntenegru.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus