Trimite e-mail | Printeaza
Social
22.03.2017

Pavel Filip despre beneficiile etapei a doua a reformei pensiilor, valabilă de la 1 aprilie

 Pavel Filip despre beneficiile etapei a doua a reformei pensiilor, valabilă de la 1 aprilie

În debutul ședinței de astăzi, Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat importanţa comunicării eficiente privind beneficiile reformei sistemului de pensii, implementată în Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2017.
 
Șeful Executivului a subliniat că la prima etapă de reformă au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor speciale pentru unele categorii de cetățeni, a fost introdusă obligativitatea de plată a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajații structurilor de forță, iar atribuțiile de stabilire a pensiilor acestora au fost transferate către Casa Națională de Asigurări Sociale. De asemenea, au fost stabilite condiții mai bune pentru beneficiarii pensiei de urmaș, fiind fixat cuantumul de 50 % pentru fiecare urmaș, indiferent de numărul lor.
 
De la 1 aprilie curent va demara a doua etapă a reformei, care este cea mai importantă. În context, Pavel Filip a specificat că aceasta presupune recalcularea și indexarea pensiilor.
 
Pentru început, vor fi recalculate pensiile celor care s-au pensionat în anii 2001-2008, în total 84 de mii de persoane. Pensiile vor spori cu până la 37 %, în acest scop fiind alocate 103 milioane de lei. Celor pensionați după 2008, pensia le va fi recalculată în anii următori.
 
Prim-ministrul a oferit la începutul ședinței Guvernului și exemple care demonstrează avantajele noilor prevederi. O persoană care s-a pensionat în anul 2008 și primește în prezent o pensie pentru limita de vârstă de 1797 de lei va avea o pensie de 2437 de lei după recalcularea de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă o creștere a pensiei cu 36 %.
 
O pensie de dizabilitate stabilită în anul 2007, care are o mărime de 1022 de lei, ca urmare a recalculării va crește cu 39 %.
 
Totodată, la 1 aprilie pensiile urmează să fie indexate cu 6,8 % pentru circa 700 mii de cetățeni, în acest scop fiind alocate 635 de milioane de lei.
 
După indexare, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 1026 de lei. De creșteri ce variază între 7,5 % și 21 % vor beneficia 139 mii de pensionari.
 
Nu în ultimul rând, Prim-ministrul Pavel Filip a amintit că va fi aplicată o formulă mai avantajoasă de calculare a pensiilor pentru cei 23 de mii de oameni care intră în sistem în anul curent. Pentru o persoană care are un stagiu de 40 de ani și un venit asigurat de 3400 de lei, conform formulei vechi, pensia putea fi stabilită în mărime de 1802 lei. Potrivit formulei noi însă, pensia va fi mai mare cu 84 % și va constitui 3321 de lei.
 
Anul trecut în Republica Moldova erau 700 de mii de pensionari, iar pensia medie a constituit 1301 lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus