Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.01.2017

Proiectul Energie și Biomasă va instala anul curent, 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare

Proiectul Energie și Biomasă va instala anul curent, 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare

Consiliul Proiectului Energie și Biomasă, condus de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a aprobat Planul de activitate al Proiectului pentru anul curent. Documentul stipulează instalarea a 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, în 2017 din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.
 
De asemenea, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe centralele termice ale cărora ard baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.
 
În 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Studiile de fezabilitate pentru două raioane selectate a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale (Rezina şi Cimișlia) vor fi realizate şi în funcție de rezultatul acestora vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, analizând activitatea Proiectului pe parcursul ultimei perioade de timp, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a remarcat rezultatele obținute, menționând că acesta reprezintă o istorie de succes pentru Republica Moldova și demonstrează că implementarea proiectelor investiționale în țara noastră constituie o realitate, care trebuie susținută și dezvoltată.
 
Precizăm că anul 2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană.  Proiectul a reușit  să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova.  Proiectul Energie şi Biomasă a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în Republica Moldova aflat acum șase ani pe linie de început. Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100, dintre care 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene.  De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1.300 EURO acordate din bani europeni.
 
Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus