Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.12.2016

Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada 2017 – 2019, aprobat de Executiv

Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada 2017 – 2019, aprobat de Executiv

Guvernul a aprobat, astăzi, Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019. Documentul stabileşte principalele măsuri ce urmează a fi întreprinse de autorităţi pentru a realiza angajamentele asumate în faţa instituţiilor europene, inclusiv privind ajustarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar.
 
Referindu-se la importanţa proiectului dat, Premierul Pavel Filip a menţionat că acesta reprezintă o hartă a priorităţilor Cabinetului de miniştri pentru următorii trei ani, iar implementarea acestuia va asigura avansarea Republicii Moldova în parcursul său european, care a fost ales drept orientare strategică de dezvoltare a ţării noastre. „Sunt bucuros că finalizăm anul pe o notă ascendentă și pe dimensiunea europeană. Mesajele încurajatoare și de apreciere a înalților oficiali europeni trebuie să ne facă mai mobilizați și mai organizați în anul 2017. Mulțumesc tututor celor, care au lucrat asupra elaborării acestui Plan de acțiuni”, a accentuat Prim-ministrul.
 
Conform Hotărârii, Centrul de Armonizare a Legislaţiei al Ministerului Justiţiei este desemnat responsabil de realizarea măsurilor de transpunere a legislaţiei UE, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene rămâne a fi coordonatorul general al implementării Acordului de Asociere, iar Ministerul Economiei va fi responsabil de implementarea prevederilor privind facilitarea comerţului.
 
În acelaşi timp, a fost ajustat mecanismul de raportare privind implementarea acţiunilor prevăzute în Plan. Raportarea urmează să fie realizată în format electronic, prin intermediul platformei on-line www.monitorizare.gov.md, doar în cazul a două raportări, din patru, autorităţile vor trebui să transmită informaţia şi în format tipărit.
 
Cheltuielile pentru realizarea Planului vor fi acoperite din bugetul de stat şi asistenţa oferită de partenerii de dezvoltare, în special Uniunea Europeană.
 
Acordul de Asociere între Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie 2014 şi a intrat în vigoare la 1 iulie 2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus