Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2016

Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 45 de milioane de euro sub formă de suport bugetar rapid și alte 100 de milioane de euro ca asistență macrofinanciară

Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 45 de milioane de euro sub formă de suport bugetar rapid și alte 100 de milioane de euro ca asistență macrofinanciară

În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Prim-ministrul Pavel Filip a trecut în revistă principalele rezultate ale vizitei oficiale la Bruxelles, efectuată în perioada 27-30 noiembrie 2016.
 
Şeful Executivului a arătat că în cadrul întrevederilor avute cu oficialii europeni de cel mai înalt nivel a primit un mesaj de încurajare şi de felicitare pentru paşii întreprinşi de Guvern pe parcursul acestui an. „Vestea cea mai importantă este că partenerii noştri de dezvoltare au recăpătat încrederea în Republica Moldova. La rândul său, şi Alianța Nord Atlantică s-a arătat deschisă să consolideze cooperarea cu țara noastră în cadrul proiectelor comune și prin respectarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip.
 
Totodată, Premierul a menţionat că autorităţile de la Bruxelles încurajează Guvernul de la Chişinău să continue implementarea reformelor lansate şi vor acorda suportul necesar în acest sens. Astfel, Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 45 de milioane de euro sub formă de suport bugetar rapid și alte 100 de milioane de euro ca asistență macrofinanciară, din care 40 de milioane de euro sunt grant și 60 de milioane - împrumut.
 
În acelaşi timp, Prim-ministrul s-a referit şi la mesajul lansat de unii politicieni de la Chișinău, prin care își exprimau indignarea faţă de rezultatele obținute la Bruxelles: ”Acești oameni continuă lupta împotriva propriului popor. Ei fac tot ce pot pentru ca Moldova și cetățenii ei sa nu aibă parte de susținere externă, să ajungă în criză socială, așa speră că vor reuși să ajungă la putere. Cetățenii trebuie să vadă care este diferența între atitudinea pozitivă pe care o au partenerii externi față de țara noastră și atitudinea cinică și antinațională pe care o au anumiți politicieni din așa-zisa opoziție pro-europeană”, consideră Primul ministru.
 
În context, Pavel Filip a numit acest gest drept unul cinic, ridicol și iresponsabil. „Vreau să remarc faptul că UE dovedește mai mult realism și constructivism decât unii politicieni de la noi din ţară. Uniunea Europeană își dorește mai tare decât unii de la noi să fie bine în Republica Moldova”, a mai spus şeful Cabinetului de miniştri.
 
În altă ordine de idei, Premierul Pavel Filip a ținut să infirme și tezele critice, greșit lansate în spațiul public, cu privire la Oficiul de legatură NATO de la Chișinău. ”Este doar populism. Astfel de birou, chiar mai complex, este până și în Rusia. Eu sunt onorat că am putut semna acest document și am avut discuții foarte bune cu secretarul general al NATO”, a conchis Premierul, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus