Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.11.2016

Iohannis: O unire cu Basarabia este posibilă, dar nu în viitorul apropiat

Iohannis: O unire cu Basarabia este posibilă, dar nu în viitorul apropiat

"O unire cu Basarabia este posibilă, dar în același timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat", a spus șeful statului, la dezbaterea "Politica: De la teorie la practică", organizată la BCU.

El a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru realizarea unirii cu Republica Moldova.

"Să-și dorească românii, să-și dorească oamenii din Moldova așa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internațională", a arătat Iohannis.

Șeful statului a precizat că dacă aceste condiții sunt îndeplinite "este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă și să fie urmat de succes".

"Fără condițiile minimale, rămâne un deziderat frumos și nu un proiect politic", a completat Iohannis.

El a susținut că mișcările unioniste au îndepărtat moldovenii de România.

"Au fost nenumărate mișcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum, la alegeri, că multe din ele și multe acțiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie să vedem și partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuție pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE și situației economice se întâmplă ca mulți moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind șomeri. Ei ajung acasă și așteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunități, or noi aici am contribuit foarte, foarte puțin", a adăugat șeful statului.

El a amintit că România și Republica Moldova au o relație foarte specială, însă a precizat că de foarte multe ori țara noastră a ajutat persoane.

"Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întâmplat în relația dintre România și Moldova din '90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenția noastră în Moldova a fost cel puțin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. (...) De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greșit să ajutăm anumite persoane și este important să ajutăm organizații, instituții. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obține ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e", a afirmat Iohannis. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus