Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2016

Adrian Candu: Indiferent de rezultatele alegerilor Președintelui țării, noi nu vom abandona cursul de integrare europeană și vom continua să implementăm agenda de reforme

Adrian Candu: Indiferent de rezultatele alegerilor Președintelui țării, noi nu vom abandona cursul de integrare europeană și vom continua să implementăm agenda de reforme

Regatul Țărilor de Jos va continua să sprijine Republica Moldova, deschizând o misiune diplomatică la Chișinău. În cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, cu sediul la București, Stella Ronner-Grubačić a fost prezentat Însărcinatul cu afaceri al Reprezentanței diplomatice a Olandei la Chișinău, Roelof Hans. 

Speakerul a salutat intenția de a deschide misiunea diplomatică la Chișinău, invocând relațiile speciale care există între Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos și mulțumind pentru sprijinul oferit pe domenii de interes sporit pentru țara noastră, inclusiv financiar și transfer de bune practici. Andrian Candu a menționat că Regatul Țărilor de Jos dispune de expertiză solidă în domenii de interes pentru Republica Moldova și, pe lângă proiectele deja existente pe dimensiunea fiscalității, există posibilitatea extinderii cooperării în domeniile agricol și financiar.

Totodată, Andrian Candu s-a referit la prioritățile pentru perioada imediat următoare în vederea recuperării încrederii cetățenilor și partenerilor de dezvoltare: semnarea unui nou acord cu FMI, asigurarea securității energetice a țării, crearea condițiilor mai atractive pentru investitori și mediul de afaceri, precum și reducerea barierelor birocratice și a instituțiilor cu funcții de control. Totodată, rămân prioritare recuperarea fondurilor fraudate, asanarea completă a sistemului bancar prin instituirea mecanismelor de guvernare corporativă și a regulilor de transparență a acționariatului și a portofoliilor creditare.

Potrivit Speakerului, în scurt timp urmează a fi definitivat și aprobat un plan cu acțiuni prioritare între Guvern și Parlament pentru lunile noiembrie-decembrie 2016, precum și un nou plan de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru următorii doi ani.

”Indiferent de rezultatele alegerilor Președintelui țării, noi nu vom abandona cursul de integrare europeană și vom continua să implementăm agenda de reforme. De aceea societatea și partenerii de dezvoltare trebuie să urmărească cu atenție cum sunt implementate legile și reformele în Republica Moldova”, a declarat Președintele Parlamentului.

Potrivit Speakerului, în sesiunea de toamnă activitatea deputaților se concentrează, în special, pe monitorizarea implementării pachetelor de legi votate anterior de Parlament ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere și, respectiv, exercitarea controlului parlamentar.

”În perioada electorală am organizat mai puține ședințe plenare și ne-am concentrat eforturile legislative în cadrul comisiilor, a grupurilor de lucru și în organizarea audierilor publice. În contextul în care în Parlament erau 5 deputați, candidați la funcția de Președinte, exista riscul să transformăm ședințele plenare în dezbateri politice sau talk-show-uri televizate. Începând de săptămâna viitoare, Parlamentul va reveni la regimul obișnuit de activitate”, a spus Andrian Candu. 

La rândul său, Ambasadoarea Stella Ronner-Grubačić a menționat că Olanda încurajează continuarea reformelor în Republica Moldova, urmărește cu atenție implementarea acestora și evoluțiile înregistrate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus