Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.10.2016

Uniunea Europeană este dispusă să susțină Republica Moldova în implementarea strategiilor de dezvoltare națională

Uniunea Europeană este dispusă să susțină Republica Moldova în implementarea strategiilor de dezvoltare națională

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut la Bruxelles o întrevedere de lucru cu Luc Devigne, Director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, alți oficiali din cadrul UE.
 
În cadrul întrevederii a fost făcut un schimb de opinii vizavi de implementarea de către autoritățile naționale a prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, precum și a celui de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). În context, Octavian Calmîc a vorbit despre realizarea acțiunilor prioritare în domeniile respective, acțiunile Guvernului privind reformele din sectorul energetic, financiar-bancar, inclusiv negocierile cu FMI asupra unui nou acord de cooperare, etc.
 
Luc Devigne a apreciat eforturile Executivului privind realizarea programelor și strategiilor de modernizare și reformare implementate pe parcursul ultimului an, menționând importanța acestora în contextul realizării obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul diferitor organisme și acorduri internaționale. Oficialul european a salutat adoptarea de către țara noastră a setului de legi privind sectorul energetic, recomandările Secretariatului Comunității Energetice, precum și evoluția proiectelor de interconexiune cu sistemul energetic comunitar atât pe segmentul energiei electrice, cât și cel al gazelor naturale.
 
Octavian Calmîc și Luc Devigne au discutat și aspectele cooperării sectoriale pe diferite dimensiuni, inclusiv  domeniul transporturilor, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, culturii, științei, cercetării, sănătății, statisticii, cooperării regionale, etc. În context, oficialul european menționând disponibilitatea UE de a acorda suportul necesar autorităților Republicii Moldova în implementarea tuturor strategiilor de dezvoltare națională.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Octavian Calmîc participă la reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, configurația comerț, care se desfășoară în perioada 18 – 20 octombrie curent, la Bruxelles.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus