Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.07.2016

Acţiunile incluse în Foaia de parcurs au fost realizate în proporţie de 77 %

Acţiunile incluse în Foaia de parcurs au fost realizate în proporţie de 77 %

În cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană (CGIE) din 20 iulie a.c., prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, a fost analizat gradul de realizare a Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru semestru I al anului curent.
 
Conform datelor prezentate, se atestă o creştere a ratei de implementare cu mai mult de 13 %, în comparaţie cu primul trimestru al anului. Totodată, nivelul de armonizare a legislaţiei naţionale, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere, a depăşit 25 %.
 
Cooperarea economică şi sectorială, precum şi realizarea acţiunilor privind facilitarea comerţului Republicii Moldova cu statele membre ale Uniunii Europene, a fost un alt subiect discutat în cadrul şedinţei. În context, ministrul Economiei a menţionat că se atestă un ritm sporit de valorificare a cotelor de export pentru unele categorii de produse, iar autorităţile au solicitat deja suplinirea acestora.
 
În lunile ianuarie – mai 2016, exportul de mărfuri pe piaţa comunitară a însumat peste 470 milioane de dolari USD, deţinând astfel o cotă de 63 % în totalul exporturilor. În aceeaşi perioadă, importurile de mărfuri au totalizat 748 milioane de dolari USD, având o pondere de 48,5% din total de import.
 
Totodată, au fost discutate întârzierile la realizarea unor acţiuni. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat autorităţilor responsabile să vină cu termeni cât mai restrânşi pentru recuperarea acestora.
 
În cadrul următoarei reuniuni a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană va fi discutată implementarea Foii de parcurs privind acţiunile prioritare, rata de realizare a căreia, în prezent, a ajuns la 77 %, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus