Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.06.2016

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jonásson

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jonásson

Viceprim–ministrul Gheorghe Bălan a avut astăzi, 27 iunie, o întrevedere cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jonásson. La întrevedere a participat, de asemenea, José-Luis Herrero, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, alţi oficiali.

Cu această ocazie, Vicepremierul pentru reintegrare a salutat vizita în Moldova a membrilor delegaţiei, apreciind înalt sprijinul acordat de Consiliul Europei ţării noastre pe calea reformelor şi realizării agendei sale europene.

Gh. Bălan a făcut o relatare amplă cu privire la situaţia  şi perspectivele  procesului de negocieri pentru soluţionarea problemei transnistrene, menţionînd ultimele evoluţii în cadrul tuturor platformelor de dialog, precum şi rezultatele Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul „5+2”),  care a avut loc la Berlin, în perioada 02-03 iunie 2016.

De asemenea, Gh.Bălan a punctat o serie de probleme importante, care figurează pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol şi care urmează a fi soluţionate în mod prioritar, întrucît ţin de situaţia privind asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiune, libera circulaţie, funcţionalitatea şcolilor cu predare în grafia latină, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Camenca-Tiraspol, cărora le-a fost lezat dreptul de proprietate ş.a.

Totodată, Viceprim-ministrul a informat eurodeputaţii despre pregătirile către tradiţionala conferință bavareză „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, subliniind că aceasta ar putea avea loc în luna iulie curent.

Interlocutorii au făcut schimb de opinii pe marginea celor relatate de vicepremier, anunță Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus