Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.04.2016

Discursul Prim-ministrului Pavel Filip la prezentarea Raportului pe 100 de zile de mandat

Discursul Prim-ministrului Pavel Filip la prezentarea Raportului pe 100 de zile de mandat

Bună ziua tuturor și vă mulțumesc că suntem împreună la primul raport, pe care Guvernul îl prezintă în fața cetățenilor, raportul pentru primele 100 de zile de activitate.

Doamnelor și Domnilor,

Vreau de la bun început să spun că acest raport este o dare de seamă în fața cetățenilor, nu o prezentare triumfalistă a unor rezultate. Aș vrea să rupem tradiția rapoartelor laudative, guvernanții trebuie să raporteze în fața oamenilor, corect și obiectiv, nu să se laude. De aceea, în prima parte prezentarea mea va fi una tehnică, pe principalele direcții și acțiuni derulate în această perioadă, iar apoi voi vorbi despre viitor, dar voi prezenta și câteva elemente ce țin de viziunea mea ca Prim-ministru.

Scopul unui Guvern este să activeze în așa fel, încât să asigure un trai decent și sigur pentru oameni. În mod special, Guvernul nostru trebuie să se preocupe de reformarea instituțiilor statului și continuarea drumului european al Moldovei, elemente cheie care pot aduce bunăstarea cetățenilor.

Guvernul este conștient de provocările momentului, a fost și rămâne hotărât să facă reforme ambițioase, dar nu prin planuri și strategii, ci prin acțiuni. În urma acestor reforme oamenii trebuie să simtă că viața lor se schimbă în bine, administrația funcționează mai eficient, politica nu mai sfidează cetățeanul, iar partenerii de dezvoltare își recapătă încrederea în noi și continuă sprijinul pentru modernizarea țării noastre.

În continuare voi prezenta o serie de măsuri care evidențiază că obiectivul nostru este să fim GUVERNUL CARE FACE, un Guvern al acțiunii.

Este adevărat că nu poți realiza miracole în 100 de zile: dar poți îndrepta o serie de lucruri cheie, și pune mai multe procese pe drumul corect. Pentru mine, care sunt de formație inginer, munca pe care o fac împreună cu echipa trebuie să arate astfel: acțiuni, rezultate concrete și cifre concrete, transformate în beneficii concrete pentru oameni.

În cele 100 de zile de activitate, Guvernul pe care am onoarea să îl conduc a aprobat 545 de hotărâri de Guvern, dintre care 83 - proiecte de legi. Dintre actele aprobate de Guvern în perioada menționată, 77 de acte (hotărâri de guvern și proiecte de legi) au fost aprobate în vederea implementării Acordului de Asociere RM-UE. Din cele 77 de proiecte de acte cu relevanță comunitară, 28 de acte au fost proiecte restante, iar determinarea noastra este să recuperăm, în același ritm, tot ceea ce a rămas restant.

Am spus de la începutul mandatului meu faptul că Moldova trece printr-o situație economică dificilă și nu putem majora veniturile oamenilor atât cât ne-am dori, nu înseamnă că nu putem face anumite lucruri pentru a face viața oamenilor mai bună prin reducerea unor costuri și tarife pe care le plătesc zi de zi. Am demarat mai multe acțiuni în acest sens, a caror finalitate a fost reducerea unor tarife la câteva servicii importante. Oamenii au o grijă mai mică pentru facturile la energie acum: am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetățeni. Tarifele la gaze au fost și ele micșorate cu 10,9%. De asemenea, o preocupare a Guvernului a fost situația cetățenilor vulnerabili: am indexat de la 1 aprilie pensiile și alte prestații sociale cu aproximativ 10%; în plus, ca măsură pregatită în primele 100 de zile de activitate, creștem salariul minim garantat în sectorul real de la 1900 la 2100 lei, începând chiar cu unu mai.

Una din obligațiile Guvernului este să acționeze pentru protejarea oamenilor, de aceea, în perioada următoare vom lansa un plan cuprinzător de creare de noi locuri de muncă, la care deja se lucrează. De asemenea, o prioritate cheie pentru noi este ca la munca decentă să fie plătite și salarii decente. Oamenii trebuie să trăiască mai bine în baza muncii lor și vor găsi în acest ‎Guvern un partener, care își dorește să existe echitate socială, dar și respect față de munca lor.

Un subiect care figurează pe primul loc în agenda Guvernului, dar și a cetățenilor, este cel legat de domeniul sănătății, un domeniu în care am făcut deja anumite schimbări, dar urmează să ne intensificăm acțiunile în perioada următoare. Am aprobat un Plan de acțiuni în domeniul medicamentelor: am alocat fonduri cu 50% mai mari pentru medicamente compensate și am extins lista acestora, asta înseamnă că oamenii au acces la o categorie mult mai largă de medicamente gratuite; de asemenea, promovăm un acces sporit pentru medicamente de calitate, urmare a simplificării autorizării şi plasării pe piaţă a acestora. Guvernul a luat deja câteva măsuri ferme și în ceea ce privește abuzurile furnizorilor de medicamente, dar și acțiunile unor speculanți din acest domeniu. Încercăm să oprim aceste abuzuri prin reglementări și acțiuni administrative, dar dacă acest lucru nu-i va determina sa termine cu specula, îi vom da pe mâna organelor de ancheta, să-i oprească legea.

Tot legat de domeniul sănătății, vreau să facem totul pentru a păstra în țară medicii și personalul medical auxiliar, să le îmbunătățim pas cu pas condițiile de muncă. De aceea, am pregătit creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali din 1 iulie curent, proiect pentru care sunt deja planificate sursele bugetare necesare. Avem nevoie de personal medical profesionist pentru a trăi într-o Moldovă sănătoasă – e un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal.

Totodată, am lansat proiectul Reîntoarcerea profesională a diasporei, în cadrul căruia se oferă granturi profesioniștilor din diasporă, în scopul încurajării transferului de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova. Testam reîntoarcerea profesională pe termen scurt, dar ne-o dorim pe termen mediu și lung.

Ca tată de feciori mari și ca fost manager, știu ce înseamnă pentru un tânăr să vadă că este apreciat, să aibă șansa să muncească într-un loc decent, să fie angajat în proiecte de construcție, inclusiv a statului, de modernizare a lui. De aceea, facem din Guvern un partener de încredere pentru tineri prin implementarea, începând cu februarie, a Programului de stagii în cadrul instituțiilor publice și private din Moldova; vrem să acordăm posibilitatea tinerilor să cunoască cum funcționează instituțiile publice și companiile private din țară, să aplice aici cunoștințele și abilitățile obținute în timpul studiilor. Stagiul este, în multe cazuri, și primul pas spre angajare: urmărim să oferim slujbe decente, să combatem șomajul, acestea sunt elemente cheie pe agenda noastră în următoarele luni și vom raporta periodic în fața populației pașii concreți făcuți în acest sens.

Avem nevoie de mai multe investiții și investitorii cer pe bună dreptate o administrație eficientă, un mediu de afaceri curat și, mai ales, o justiție corectă și eficientă.

Acest Guvern este conștient că oamenii sunt nemulțumiți din cauza corupției și abuzurilor din țară din ultimii 25 de ani, precum și de hoțiile mai recente din sistemul bancar și nu numai; vinovații trebuie găsiți și pedepsiți de justiție, cred asta, am spus asta și o repet. Vă asigur că suntem conectați la realitatea vieții, ne dorim și noi dreptate și justiție corectă: în același timp, conform regulilor democratice și instituționale, Guvernul nu poate interveni peste procurori și judecători, fiecare are responsabilitatea sa și așa este normal, fiecare răspunde pentru rezultate în domeniul său de activitate. Asta nu înseamnă însă că nu ne pasă și că nu luăm măsuri: tocmai pentru că ne pasă am decis să facem o serie de pași concreți care să ajute instituțiile de drept să își facă treaba.

Pentru eficientizarea activităților anticorupție, precum și asigurării independenței judecătorilor, procurorilor, precum și angajaților organelor anticorupție, au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative, perfectate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, a societății civile, experților naționali și internaționali. Aici aș dori să remarc adoptarea în comun cu colegii din Parlament a cadrului normativ nou ce reglementează activitatea Procuraturii, care prevede instituirea și funcționarea a două procuraturi specializate, conform modelului DNA și DIICOT din România, instituții care au demonstrat eficiența în lupta anticorupție și combaterea crimei organizate.

Important este că, odată cu intrarea în vigoare a legii, va fi exclusă interferența politicului în procedura de numire a procurorului general, fiind asigurată, totodată, independența funcțională a procurorilor. În paralel, au fost adoptate la Guvern modificări ce elimină definitiv influența politicului la numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. În proces de adoptare finală în Parlament se află proiectele menite să consolideze capacitățile funcționale ale Comisiei Naționale de Integritate, așa-zisul pachet de legi cu privire la integritate. Avem nevoie de integritate în Republica Moldova, integritatea funcționarilor statului este o prioritate guvernamentală, ca și transparența.

De asemenea, pentru eficiență, au fost delimitate clar competențele de investigare a corupției mari și corupției mici. De marii corupți se va ocupa Procuratura Anticorupție, întărită și organizată conform modelului DNA. Din angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare a țării, inclusiv ce reies din Acordul de Asociere RM-UE, au fost introduse prevederi noi în Codul Penal, privind răspunderea pentru fraudele comise în gestionarea fondurilor externe, modificări ce vor face posibilă interacțiunea dintre organele de drept ale RM cu cele europene, OLAF (Agenția Europeană Antifraudă) și Curtea de Conturi Europeană.

Totodată, preluînd cele mai bune practici, vom lansa mecanismul de recuperare a activelor provenite din infracțiuni, inclusiv din acte de corupție comise de funcționari de rang înalt, active aflate atât în Moldova, cât și în afara țării.

Doamnelor și Domnilor,

O chestiune care ne preocupă pe toți este găsirea vinovaților pentru frauda bancară și întărirea sistemului bancar. Justiția trebuie să își facă treaba, indiferent de cine sunt cei care au fraudat țara și economiile oamenilor! Eu respect separarea puterilor în stat și independența lor, nu mi-am propus să intervin în nici un fel în activitatea lor, dar monitorizez cu maximă atenție ceea ce se întamplă în ancheta legată de fraudă de la BEM, dar și în procesul de recuperare a banilor delapidați.
 
Ceea ce s-a întâmplat în sistemul nostru bancar, nu trebuie să se mai repete vreodată! Pentru implementarea recomandărilor FMI și Băncii Mondiale pentru consolidarea stabilităţii financiare şi îmbunătățirea guvernanței corporative a băncilor, supravegherii bancare, gestionării crizelor și ameliorării sistemului de garantare a depozitelor, Banca Națională a elaborat o strategie de intervenție cu elaborarea unor propuneri de modificare a legislației, care a fost prezentată spre consultare FMI și BM. Guvernul a adoptat aceste documente importante, care vor contribui la consolidarea sistemului bancar și va coopera în continuare strâns cu BNM și alte instituții pentru atingerea acestui obiectiv vital pentru stabilitatea economică a țării.

Doamnelor și Domnilor,

Pentru prea mult timp în istoria noastră, statul a fost abuziv, și nu un adevărat partener pentru cetățeni. Guvernul și-a asumat obiectivul de a demara un proces amplu de eliminare a abuzurilor la adresa cetățeanului și a companiilor, de către autoritățile statului. De aceea, am decis să venim în sprijinul oamenilor în chestiuni vitale: pentru crearea condițiilor favorabile mediului de afaceri și a exclude eventualele abuzuri din partea organelor de control a fost aplicat moratoriul asupra controalelor de stat, iar în perioada următoare vom veni cu noi proceduri de control, care să fie corecte, să împiedice posibilele abuzuri.

Statul trebuie să fie un accelerator pentru mediul de afaceri, nu o frână. Mesajul pe care Guvernul îl transmite investitorilor, locali și străini, este că suntem hotărâți să reducem puternic birocrația, să eliminam abuzurile și să creem un mediu de afaceri sănătos. Am început acest proces, el este unul pe termen lung, dar important este să fim consecvenți: am reușit să reducem lista actelor permisive cu 114 poziții, adică cu mai mult de un sfert din cele 416 depistate într-un studiu recent al Băncii Mondiale. Știu că unele instituții care eliberează actele permisive își apără la sânge interesele și nu doresc schimbări. Dar vom face reforma, trebuie să ne modernizăm, iar cine nu merge cu noi în acest proiect, va pleca și vom aduce oameni, care vor și sunt în stare să participe la acest proces de modernizare.

Doamnelor și Domnilor,

Agricultura este un sector cheie al economiei noastre. Chiar săptămâna trecută am avut o discuție constructivă cu asociațiile de agricultori din țară: am creat un grup de lucru care va face informări despre problemele din sector și va face propuneri pentru soluționarea lor, în strânsă comunicare cu reprezentanții agricultorilor.

Am actualizat Codul Funciar și este în proces de definitivare Proiectul legii cu privire la principiile de subvenționare în agricultură şi dezvoltare rurală. Legea va include și un aspect inovator: instituirea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care se formează din alocațiile anuale de la bugetul de stat pentru domeniul dezvotare agricolă și rurală, precum și din alte surse, inclusiv din cadrul programelor Comisiei Europene.

Aș vrea să vă vorbesc, pe scurt, și de un domeniu care îmi este foarte drag, cel al tehnologiei. Putem transforma Moldova, o țară cu oameni foarte talentați într-o țară etalon pentru creativitate și pentru informație. De aceea, am extins facilitățile fiscale pentru companiile din industria IT, inclusiv săptămâna trecută fiind adoptat un proiect de suflet pentru mine, cel cu privire la crearea parcurilor virtuale IT. E un pas important pentru sectorul IT și nu ne vom opri aici, vrem o Moldova modernă.

Aş vrea în continuare să vă vorbesc despre cultură, educaţie, mentalitate. Portejarea patrimoniului naţional este o prioritate! În acest sens, în primele 100 de zile, am apobat şi o lege. Educaţia inovativă este şi ea un obiectiv, prin implementarea noilor tehnologii pentru o Moldovă Inteligentă, cu cadre didactice bine instruite si motivate, conţinuturi bine definite, manageri responsabili.

Una din sarcinile de bază a Guvernului pe care-l conduc este de a asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Am adoptat Strategia privind dezvoltarea Poliției pentru 2016-2020 și Legea privind funcționarul public cu statul special din cadrul MAI. Vrem un poliţist ferm, nemilos faţă de infractori, dar mai respectuos faţă de cetăţeni.

Doamnelor și Domnilor,
 
Nu trebuie să ne ferim să vorbim deschis despre mentalitatea noastră, despre nevoia de modernizare a ei, despre unele probleme delicate din societate. O Moldovă modernă înseamnă o relaţie de bun simţ şi de respect reciproc între barbaţi şi femei. Am aprobat în acest sens legea ce consfințește drepturi politice și economice mai largi pentru femei, inclusiv cota de reprezentare de 40%. Această guvernare inseamnă aşadar şi victorii concrete dar şi victorii simbolice: vrem să dăm femeilor din Moldova locul pe care îl merită în societate, în deplină egalitate cu barbatul. Asta inseamnă normalitate şi vom fi fermi impotriva oricaror abuzuri contra femeilor: Guvernul a aprobat în acest sens legea ce vizează combaterea violenței în familie. Este un subiect la care voi reveni în perioada urmatoare, pentru ca el vizează şi actele de violenţă asupra copiilor. 

Doamnelor și Domnilor,

In ultimii ani s-a vorbit mult despre reforme, de multe ori la modul general, subiectul reformelor a ajuns mai degrabă la modă în discursurile tuturor politicienilor, cand, de fapt, ar fi trebuit să sublinieze nişte acţiuni concrete, aflate în derulare. Toţi ştiu cum trebuie să facă alţii reformele, dar parcă nimeni nu actionează. Asta pentru că reforma trebuie să o începem în primul rând cu noi, cei care suntem responsabili de acest proces, cu reformarea mai întâi a instituţiilor în care activăm. Ca Prim Ministru sunt conştient că prima dovadă a capacităţii noastre de reformă, atât a mea, cât şi a colegilor din guvern, dar şi a colegilor din majoritatea parlamentară, este să demonstrăm că suntem capabili să reformăm Guvernul, să optimizăm procesele care au loc aici.

Doamnelor și Domnilor,

Reforma profundă o vom începe chiar cu noi, cu Guvernul în care activăm. În perioada următoare vom demara un proces amplu de restructurare a Guvernului: vom desfiinţa mai bine de o treime din ministerele şi agenţiile existente, ceea ce va reprezenta cea mai profundă şi ambiţioasă reformă a administraţiei publice centrale care s-a facut vreodată in Republica Moldova, dar şi cea mai complicată.

Domeniile de care sunt responsabile ministerele si agenţiile pe care le vom desfiinţa vor trece în responsabilitatea celor rămase, după o logică foarte clară, care vizează pe de o parte eficientizarea lor, o mai bună comunicare instituţională în zona domeniilor asemănătoare ca responsabilitate, o reducere a birocraţiei, o modernizare a Guvernului. În aceste 100 de zile am lucrat intens la acest proiect împreună cu specialiştii şi cu colegi din guvern, dar şi cu experţi străini, am analizat cele mai bune formule, în aşa fel încât să ajungem la o optimizare reală a Guvernului, o reformare sanatoasa a lui. În perioadă următoare vom definitiva planul de restructurare şi curând vom începe să-l punem în practică, după ce vom finaliza consultările şi cu colegii din majoritatea parlamentară, pe al caror sprijin politic mă bazez în acest proiect important de restructurare. Va fi un proces de durată, realizat pe etape, pentru că vorbim de transformari instituţionale complexe, dar sper ca până în toamnă să îl finalizăm.

Este o reformă complexă, spre mai bine, scopul nu este reducerea personalului, oamenii buni vor ramane să muncească, spun asta foarte clar, pentru a nu permite apariţia speculaţiilor pe această temă. Scopul acestei reforme este optimizarea, eficientizarea activităţii‎, de asta am implicat şi experţi străini, care să ne ajute pe partea tehnică. Imediat ce vom avea finalizat tot acest proiect de reformă, voi face o conferinţă de presă special dedicată acestui subiect, în care voi anunţa toate detaliile.


Doamnelor și Domnilor,

Ştiu că dacă vom munci intensiv pe direcţiile prezentate în acest raport, efectul va fi imbunatatirea reală a calităţii vietii cetăţenilor în perioada următoare. Am fost în fiecare saptămână în ultimul timp în teritoriu, am văzut că asta e şi prioritatea oamenilor. Întâlnirile cu oamenii în teritoriu sunt adevarate lectii, foarte utile pentru guvernanţi, un exerciţiu de realism pe care voi încerca să-l fac cât mai des. Am fost recent, la Limbenii Noi, am cunoscut oameni deosebiţi acolo: am văzut cum s-au mobilizat părinții și profesorii pentru repararea şcolii după tragedia de acolo şi mi-am recăpătat încrederea în omenie, inclusiv în momente de criză. Vreau să le mulţumesc tuturor celor cu care m-am văzut în ultimele luni pentru discuţiile avute şi sfaturile utile primite, pentru parteneriatul pe care începem sa-l construim.

Doamnelor și Domnilor,

Parteneriatul este un cuvant care îmi ghidează activitatea ca premier, eu sunt un om al dialogului constructiv. De aceea aş vrea să vă vorbesc despre ideea de parteneriat, atât intern cât şi extern. Partenerii noştri interni sunt cetăţenii, în primul rând. Consider partener intern orice cetăţean al Moldovei care işi face cinstit treaba zi de zi, ajutând ţara să funcţioneze, să mearga înainte. Cu aceşti oameni vrem să guvernăm şi pentru ei, lor vrem să le recâştigăm încrederea în instituţiile statului, dar nu în avans şi nu prin vorbe goale, ci prin acţiuni şi rezultate, aşa cum am făcut în aceste 100 de zile, când nu am ieşit să fac promisiuni, am lucrat fără să povestesc prea multe şi fără sa stau prin studiourile televiziunilor, pentru că eu nu cred ca e timpul pentru asta, eu cred că e timpul pentru muncă, pentru rezultate.‎

Un alt parteneriat important este cel extern. ‎Şi în acest caz nu cerem nimic în avans, nu cerem încredere în avans, cerem răbdare şi colaborare constructivă, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. Am realizat integral lista de obiective convenită pe termen scurt cu partenerii externi, în timp record. Dar am facut-o în primul rând pentru interesele ţării noastre, apoi sigur că era important să demonstrăm că acest guvern are voinţă şi are sprijin politic. Că vorbim de partenerii de dezvoltare, ţări mai bogate care ne ajuta, din UE şi din afara Uniunii Europene, sau că vorbim de parteneri gen FMI - al carei misiune o aşteptăm la Chişinău curând, e vital pentru noi dialogul cu aceştia şi finalizarea cu bine a tuturor proiectelor comune. Moldova are nevoie de expertiză externă, de proiecte, de finanţare, noi vom dovedi seriozitate în implementarea lor. Am lucrat şi vom continua sa lucram cu Bruxelles-ul şi aş dori să mulţumesc şi Bucureştiului pentru tot ajutorul din ultimele luni, mulţumim României că ne este partener de nadejde şi la vremuri mai grele.

Am început procesul de repoziţionare a Moldovei pe calea europeană, vom continua prin‎ creşterea vitezei reformelor: am adoptat o Foaie de parcurs clară privind agenda de reforme prioritare până la 31 iulie 2016, practic, am reconfirmat angajamentul european al ţării. Legat de parcursul european, rog cetăţenii să se uite la rezultatele concrete, azi, de exemplu, e o aniversare importantă - doi ani de călătorie fără vize în Europa. ‎

Vom lucra de asemenea mai mult să consolidăm relaţii bilaterale cheie din Europa şi din lume: urmează o ofensivă diplomatică şi de comerţ exterior a Moldovei în lunile următoare, pentru a cuceri pieţe străine şi a aduce investitori mai mulţi în Moldova.

Reintegrarea ţării şi consolidarea statului rămân o prioritate a Guvernului: dezvoltăm măsuri de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului şi sperăm că anul 2016 să fie unul propice negocierilor.


В Молдовe - многокультурное и толерантное общество. Поэтому я особо обращаюсь к нашим согражданам, которые представляют национальные меньшинства: к украинцам, русским, гагаузам, болгарам, ромам и ко всем остальным, без исключения. Благополучие в Молдове должно быть для всех и во всех её регионах! Планы развития и инвестиций разработаны по этому принципу и включают Гагаузкую автономию, ровно как и другие территории. Они разработаны и будут продвигаться Советом по инвестиционным проектам национального значения. Мы хотим чтобы все чувствовали к себе заботу, а главное, чтобы всем гражданам жилось лучше в нашей стране!

====== 

Stimați cetățeni,

Guvernul îşi propune să vină cu noi practici de lucru, dar şi cu anumite schimbări de mentalitate pe interior. În trecut, a existat o mentalitate greşită, cea a conflictului, uneori chiar şi î’n interiorul Guvernului. Lumea s-a săturat de ceartă, de scandal, de războaie, de imagini cu dezordine, cu agresivitate, de politicieni care işi fac imagine pe seama necazurilor oamenilor, de prefacatorie și de populism. Ştiu toate astea de la dvs, oamenii cu care m-am întâlnit în această perioadă şi vă dau dreptate.

De aceea, obiectivul meu este să conduc un Guvern al prosperităţii şi stabilităţii, dar aceste două lucruri sunt obiective care necesită muncă şi un parteneriat cu dvs. În Moldova apar periodic etichete şi stereotipuri, ultimul e cel al statului captiv. Cei care lansează şi promovează stereotipuri, prejudecăţi şi demonizări personale, evită însa să le spună oamenilor cum de 25 ani fiecare dintre ei a avut rolul său în conservarea unui sistem bolnav, fie că au condus guvernul sau au activat în el, fie ca au activat că politicieni sau în business. Uitaţi-vă bine în cv-urile unora dintre ei şi o să întelegeţi mai bine la ce mă refer. De 25 de ani țara noastră este prizoniera unui sistem putred, care nu s-a modernizat inclusiv din cauza unora dintre cei care astăzi se plang că statul ar fi captiv. În cele 100 de zile, am avut ocazia să constat de mai multe ori cât de complicat este acest sistem şi cât de mare este nevoia de modernizare a lui. Şi am început cu Guvernul, cu reformarea lui. Aşa voi merge mai departe. De 25 de ani însă, Moldova este captiva unei mentalitati care nu o lasă să evolueze, încurajată de-a lungul timpului inclusiv de unii dintre cei care azi îndeamna oamenii să iasa în stradă. Aceasta mentalitate, eu şi colegii de la guvern, nu o putem schimba singuri, o putem schimba doar cu dumneavoastră, cetăţenii, într-un parteneriat foarte concret si corect, lipsit de tradiţionalele deja angajamente şi promisiuni populiste ale actorilor politici de până acum.

Doamnelor și Domnilor,

Proiectul de ţară al RM pe care vi-l propunem este ca cetățenii Moldovei să trăiasca bine, într-o ţară construită în baza valorilor europene, moderne. Aderarea la UE este importantă tocmai pentru ca ne ajută, ne arată drumul clar de a trăi mai bine. Dar puterea de a schimba lucrurile sta în noi, nu la UE sau în alta parte. Moldovenii trebuie să trăiască mai bine AZI, nu doar peste trei, cinci sau zece ani; de asta in aceste 100 de zile am luat deja câteva măsuri sociale de mai bine, chiar dacă timpul a fost scurt si situaţia economică dificilă.‎ Şi vom continua cu alte asemenea masuri.

De asemenea, nu mai putem lăsa pe alţii ce trebuie sa facem noi. Responsabilitatea e a noastră, nu a unor salvatori externi, indiferent de unde sunt aceştia. Trebuie să acceptam şi să mulţumim pentru sprijinul care ni se ofera, dar primul pas este să întelegem rolul nostru ca indivizi şi ca naţie în succesul RM. Regret ca de multe ori, unii politicieni au încercat să creeze o imagine falsă despre rolul UE in dezvoltarea ţării noastre, doar pentru a obţine rezultate electorale. Au creat aşteptări false, au pus Uniunea Europeana într-o situaţie delicată şi au afectat încrederea oamenilor în acest proiect. Eu vreau să îndreptăm împreună lucrurile în acest sens, şi voi acţiona ‎activ pentru acest lucru.

Și, apropo, de ceea ce s-a întâmplat în anumite perioade, inclusiv în guvernarea democratică uneori, această practică a unei comunicari în avans cu cetăţenii pe anumite proiecte care erau anunţate triumfalist, apoi dispăreau pur şi simplu, eu nu o accept. Viziunea mea este total diferită, chiar dacă înteleg că nu se încadreaza poate în aşteptările jurnaliştilor uneori, eu cred că imaginea premierului şi a Guvernului trebuie să fie facută de rezultatele pe care le obtinem, nu de numarul de apariţii prin studiourile de televizune sau în diferite interviuri. Comunicăm deschis, vrem să fim cât mai transparenţi posibil, dar vrem ca prioritar să comunice pentru noi rezultatele pe care le obţinem, acţiunile noastre. Vom ieşi cu rapoarte periodice în faţa oamenilor şi în toate momentele importante, aşa cum cred că este firesc.

Doamnelor și Domnilor,

Acest Guvern a venit în conditii de criză dar a adus ţara la stabilitate şi o va duce cu siguranţă spre destinaţie. Am preluat o maşina turată foarte tare, fara benzina, o reparam, o vom aproviziona, o vom dota cu tot ce îi trebuie, astfel incât să ajungem cu toţii în siguranţă la destinaţie, împreună cu dvs, cei care, pe bună dreptate, vreţi să ajungeţi la destinaţia pe care v-o doriţi, nu la cea spre care unii au vrut în ultimii ani să vă ducă, fără să vă întrebe ce vă doriţi cu adevarat.  Am încredere că împreună vom reuşi să parasim definitiv acel cerc vicios al conflictelor şi razboaielor politice, vom avea în sfârşit liniştea necesară să muncim şi să dezvoltăm Moldova, să o modernizăm.

Vă mulţumesc pentru atenție şi vreau să mulţumesc în mod deosebit colegilor mei – miniștri, şi tuturor celor care muncesc zi de zi în instituţiile statului, raportul este, de fapt, o muncă de echipă. Așa să ne ajute Dumnezeu, un Paşti fericit vă doresc, zile liniştite lângă cei dragi!

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus